Morten Brun/Agnete Brun
Hilde Henriksen og Mina Adampour: Sana og øynene
Litteratur | Samtale | Litteratur for inkludering

Hilde Henriksen og Mina Adampour: Sana og øynene

Hilde Henriksen og Mina Adampour besøker Litteraturhuset i Trondheim for å snakke om deres nye samarbeid, boken "Sana og øynene", og hvordan de to gikk fra å være i konflikt til å skrive sammen.

For noen år tilbake sto Henriksen og Adampour mot hverandre i en av de mest omdiskuterte bokdebattene de siste årene. Konflikten dreide seg om Hilde Henriksens barnebok Sitronlimonaden, som hun skrev i 2010, og som i 2019 ble klaget inn for rasisme til Likestillings- og diskrimineringsombudet. Nå har de to funnet sammen for å skrive en ny barnebok.

Om Sana og øynene
Sana bor sammen med mamma, pappa og søsknene Mariam og Hassan. Men hvorfor ser mange så rart på mamma når de går sammen hjem fra skolen? Og kommer mamma noen gang til å få seg en venn?

Sana og øynene handler om Sana og mammaen hennes, og hvordan de lever og drømmer i en by langt borte fra der mamma har vokst opp.

Boka gir både innblikk i og forståelse for hvordan det er å vokse opp i en minoritetsfamilie, føle seg annerledes og hvordan vi alle trenger å bli sett og inkludert – uansett hvem vi er og hvor vi kommer fra.

Hilde Henriksen er lærer og forfatter. Hun har i mange år arbeidet som lærer i norsk og samfunnskunnskap for voksne innvandrere og har utgitt en lettlest dokumentar Dobbelt mamma – om å være mamma i et nytt land og bildeboken Sitronlimonaden. I 2024 kom bildeboken Sana og øynene, skrevet sammen med Mina Adampour.

Mina Adampour har bidratt i antologiene Utilslørt (2011, Aschehoug), Kjære bror (2018, Minotenk), Blod og bein (2019, Nasjonalbiblioteket) og Abortkamp er maktkamp (2019, Res publica). Hun har skrevet diktsamlingen Naturen (2023, Speil), og holder populære foredrag etter sine 17 år med deltakelse i norsk samfunnsdebatt. Mina er lege og kjent samfunnsdebattant. I 2024 kom bildeboken Sana og øynene, skrevet sammen med Hilde Henriksen.

Vi møter Hilde Henriksen og Mina Adampour til samtale. Samtaleleder er Azra Halilovic, scenekunstner, podcaster, aviskommentator og minoritetskonsulent i Trondheim kommune.

Bokbadet arrangeres av Litteraturhusets inkluderingsprogram, Litteratur for inkludering.

 

Dato

5. jun 2024

Tid

19:00 - 21:00

Pris

Kr100 / Kr75

Deltakere

Hilde Henriksen - Mina Adampour - Azra Halilovic

Arrangør

Litteraturhuset i Trondheim