Christian Elgvin
Hvordan forklare ondskap? Nikolaj Frobenius´ nye bok om Henry Oliver Rinnan
Litteratur | Samtale

Hvordan forklare ondskap? Nikolaj Frobenius´ nye bok om Henry Oliver Rinnan

I august utgis Nikolaj Frobenius sin roman om Henry Oliver Rinnan. 26. august kommer Frobenius til Litteraturhuset i Trondheim.

«Rasende lys» forteller historien om Norgeshistoriens største forræder sett fra innsiden av Henry Oliver Rinnans sinn. Romanen utforsker Rinnans reise fra arbeiderklassegutt, via bilselger, til Gestapos viktigste mann i Norge. Rinnan var infiltratøren som forrådte sitt land og sendte mer enn tusen nordmenn til konsentrasjonsleirene i Tyskland. Innenfor Gestapo bygget Rinnan opp en slagkraftig norsk enhet av unge menn og kvinner som brøt opp motstandsbevegelsen, avhørte, torturerte og drepte egne landsmenn for å fremme okkupasjonsmaktens kontroll over det norske folk.

Nikolaj Frobenius tegner et portrett av en forræder – men også av en sjarmerende kremmer og familiefar som forsøker å begrunne sine valg i tilværelsen. I boken følger vi hans vei oppover i Gestapos rekker, drevet av maktbegjær og kontroll. Nikolaj Frobenius bruker fiksjonens muligheter til å sirkle inn en ondskap det er vanskelig å forklare rasjonelt. Når portrettet av Rinnan er ferdig tegnet, er han likevel ikke fullt ut forstått. Og nettopp derfor vil han være vanskelig å glemme, etter at man har lest romanen.

Litteraturhuset har invitert Nikolaj Frobenius til en samtale om «Rasende lys». Samtaleleder er forfatter og journalist Geir Svardal.

 

Dato

26. aug 2024

Tid

19:00 - 20:30

Pris

Kr150 / Kr100

Deltakere

Nikolaj Frobenius - Geir Svardal

Arrangør

Litteraturhuset i Trondheim