Kristin Svanæs-Soot
Linn Ullmann: Hvordan klare seg – en bruksanvisning
Litteratur

Linn Ullmann: Hvordan klare seg – en bruksanvisning

Inngår i serien «Livets skjørhet»

DETTE ARRANGEMENTET BLE UTSATT FRA 25.9. PÅ GRUNN AV SYKDOM. NY DATO BLIR 18. JANUAR.

Titlene og temaene i Linn Ullmanns forfatterskap taler sitt eget språk. Hun går tett innpå egne erfaringer, og skriver om sjelens uro og nådens kraft.

Vi er kastet ut i livet, sårbare for dets prøvelser – og kveldens foredrag handler nettopp om skjørheten som er livets vesen. Linn Ullmann har et våkent blikk for hvordan dette kommer til uttrykk i kunst og samfunn og karakteristisk nok vil foredraget handle om å «skrive, leve og lese» – altså en undersøkelse av ordets makt og avmakt – men ikke minst er hun opptatt av begrepet angst i vår tid, og hva den er uttrykk for. Det ligger er en dyp humanisme i hennes budskap.

Linn Ullmann har bakgrunn som journalist og litteraturkritiker og er i dag en av Nordens fremste forfattere. Hun debuterte i 1998 med romanen Før du sovner og har til sammen utgitt sju romaner. Hun har mottatt en rekke priser: Gullpennen for sitt journalistiske virke, samt Amalie Skram-prisen, Doblougprisen, Aschehougprisen og P2-lytternes romanpris. For romanene Jente, 1983 og De urolige ble hun nominert til Nordisk råds litteraturpris. Linn Ullmanns romaner har mange lesere både i Europa og USA.

«Livets skjørhet»

Bak alt det vi baler med, ligger noen store spørsmål som hefter ved selve tilværelsen, og som er felles for alle mennesker. Vi er skjøre skapninger, kastet ut i livet uten å ha bedt om det, overlatt til oss selv i en vanskelig verden. Filosofene snakker om «livets grunnvilkår»: sårbarhet, smerte, ensomhet, avhengighet og dødelighet. Det mangler ikke på temaer som belyser dette, verken i kunsten, medieverdenen eller hverdagen, det være seg sorg, skjebne, mening, håp, ansvar, kjærlighet, tilgivelse, forsoning. I denne serien prøver vi å trenge ned i noen av disse temaene, slik at vi kan kjenne dem igjen hos oss selv og dele tankene med andre.

Flere arrangementer i denne serien

Dato

18. jan 2024

Tid

18:00 - 19:00

Pris

Kr150 / Kr100

Deltakere

Linn Ullmann

Arrangør

Litteraturhuset i Trondheim