Redd Barna/NTNU Samfunnsforsking/Studio Prud
Jakten på håp – et temamøte om barn i krig og på flukt

Jakten på håp – et temamøte om barn i krig og på flukt

Når verdens elendighet velter inn over oss, er det lett å bli overveldet og føle seg handlingslammet. Men det finnes alltid NOE vi kan gjøre for å puste liv i håpet om en bedre fremtid!

I anledning Verdens menneskerettighetsdag setter vi søkelys på barn på flukt fra krig og elendige livsforhold. Vi inviterer deg som er fortvilet, deg som er rasende og deg som trenger å høre hva du kan bidra med til Litteraturhuset 9. desember kl 18.00.

Arrangementet blir todelt, med panelsamtale etterfulgt av åpning av fotoutstillingen «Barn på flukt, barn i frykt – en utstilling om svik» med bilder av fotograf Knut Bry.

Samfunnsforsker Naska Xas, Ann Marit Longva, regionleder for Redd Barna, og barnepsykolog og feltarbeider for Leger Uten Grenser, Katrin Glatz Brubakk vil snakke om hvordan flukterfaringer påvirker barn. Med hhv. egenerfaring som flyktning, erfaring med frivillig innsats i Norge og fra feltarbeid i flyktningleire som bakgrunn vil de, under samtaleledelse av journalist Guro Kulset Merakerås søke svar på hvordan vi som enkeltindivider og samfunn kan bidra til å skape håp og motvirke de traumene barna bærer med seg. Hva kan DU gjøre?

Knut Bry vil være til stede under åpningen av utstillingen, og det blir mulighet for å kjøpe signerte utgaver av boka «Moria – på innsiden av Europas største flyktningleir», der en rekke av bildene fra utstillinga er presentert.

Temamøtet er et samarbeid mellom Moriabevegelsen, Redd Barna og Litteraturhuset i Trondheim. Utstillinga er formgitt av Tank Design og vil henge på Trondheim folkebibliotek til 2. januar.

Om deltakerne:

Samfunnsforsker Naska Xas ble født på flukt, og levde i ulike leire frem til hun som elleveåring kom til Norge som kvoteflyktning. I dag jobber hun ved NTNU Samfunnsforskning. Naska har personlige erfaringer om å finne håp på uventede steder.

Barnepsykolog Katrin Glatz Brubakk er en av landets fremste forkjempere for flyktningers rettigheter, og er mest kjent for sitt arbeid i flyktningleiren Moria. Hun er universitetslektor ved psykologisk institutt ved NTNU og er feltarbeider for Leger Uten Grenser. I 2023 utga hun boka “Moria”, der mange av hennes møter med barn på flukt er skildret.

Ann Marit Longva er regionleder i Redd Barna, som i år var mottaker av TV-aksjonen under overskriften “La barn leve i fred”. Redd Barna jobber lokalt og internasjonalt for å hjelpe barn som er rammet av krig og konflikt.

Knut Bry er en internasjonalt anerkjent og prisbelønt motefotograf som valgte å bruke alderdommen på solidaritetsarbeid på den greske øya Lesvos, frem til han ble arrestert av greske myndigheter i 2022 og anklaget for spionasje. Et utvalg av hans bilder finnes også i Moriaboka.

Guro Kulset Merakerås er journalist og medforfatter av boka “Moria. På innsiden av Europas største flyktningleir.”

Dato

9. des 2023

Tid

17:00 - 19:00

Pris

*Gratis

Deltakere

Naska Xas - Katrin Glatz Brubakk - Ann Marit Longva - Knut Bry - Guro Kulset Merakerås

Arrangører

Litteraturhuset i Trondheim
Moriabevegelsen
Redd Barna

* Arrangementet er gratis, men av plasshensyn må dere reservere plass.