Io Sivertsen
Maria Navarro Skaranger
Litteratur | Samtale

Maria Navarro Skaranger

Den 9. november besøker Maria Navarro Skaranger Litteraturhuset for å samtale om sin nyeste roman Jeg plystrer i den mørke vinden, oppfølgeren til Emily Forever, som utkommer i løpet av høsten 2023.

«Jeg plystrer i den mørke vinden» er et dypt gripende og bevegelig portrett av Sidsel, moren til hovedpersonen i «Emily forever». Sidsel stiller opp for datteren Em og barnebarnet sitt, men lever ellers et stille og rolig liv. Romanens fortellerstemme blander inn sine egne erfaringer, diskuterer og begynner om igjen, prøver å se Sidsel fra ulike kanter for å forstå livet hun har laget seg. Vi opplever henne slik hun kan fremstå for datteren, venninnen, fastlegen, vi får deler av livshistorien hennes, og vi følger henne gjennom noen forvirrede ensomme dager.

Vi møter forfatteren i samtale med Zsofia Domsa.

Maria Navarro Skaranger er født i 1994 og er fra Oslo. Debutromanen hennes, Alle utlendinger har lukka gardiner, ble nominert til Tarjei Vesaas’ debutantpris 2015. I 2018 utkom den kritikerroste romanen Bok om sorg (Fortellingen om Nils i skogen). For denne ble hun tildelt Osloprisen 2018 og EUs litteraturpris 2020. Hun fikk også Bjørnsonstipendet i 2019. Navarro Skarangers tredje roman, Emily forever, ble nominert til Bokhandlerprisen, Kritikerprisen og Ungdommens kritikerpris i 2021. Navarro Skarangers bøker er oversatt til 18 språk. I 2022 ble hun tildelt Sultprisen for sitt forfatterskap. Høsten 2023 utkommer Skarangers fjerde roman, oppfølgeren til Emily forever.

Zsofia Domsa er førsteamanuensis i nordisk litteraturvitenskap ved NTNU. Hun jobber også som gjendikter, redaktør og oversetter, og er i gang med å oversette Maria Navarro Skarangers bok Emily forever til ungarsk.

Dato

9. nov 2023

Tid

18:00 - 19:30

Pris

Kr150 / Kr100

Deltakere

Maria Navarro Skaranger - Zsofia Domsa

Arrangør

Litteraturhuset i Trondheim