Emil Kraugerud
Boklansering: Musikk, natur og nasjonalitet på Island
Litteratur | Bokslipp | Samtale

Boklansering: Musikk, natur og nasjonalitet på Island

Boklansering med Tore Størvold i samtale med Ola Nordal. Musikk ved Jordan Sand.

Førsteamanuensis i musikkvitenskap, Tore Størvold, har forsket på musikk, natur, og kulturell identitet på Island. I boken Dissonant Landscapes gransker han musikkens evne til å skape en ‘naturlig’ merkevare for en liten nasjon på kanten av Europa.

Islandsk musikk fikk sitt internasjonale gjennombrudd på slutten av 1980-tallet med The Sugarcubes og Björk. I dag blir islandske artister og komponister stadig møtt med stereotypiske forestillinger om mytisk natur-musikk fra et nordlig isøde. I Dissonant Landscapes har Størvold gått inn under isen for å granske de faktiske koblingene mellom musikk, landskap og Islandsk identitet. Her fant han en mer kompleks historie. Musikken både speiler og kommenterer spenninger i det Islandske samfunnet i kjølvannet av den økonomiske kollapsen i 2008; en tid preget av eksplosiv oppbygging av naturbasert turisme, kontroversielle vann- og jordkraftanlegg, og global energi- og klimakrise. Dissonant Landscapes viser hvordan slike tema blir behandlet i en rekke spennende musikkeksempler på tvers av sjangre, fra indie rock-ballader til klassisk orkestermusikk og ‘nordic noir’ TV-musikk.

Vi møter Størvold i samtale med musikkforsker, redaktør og kritiker Ola Nordal. Bli med på en sjelden musikkvitenskapelig boklansering i Trondheim. Boken vil være tilgjengelig for salg. Det blir et innslag med levende musikk fra Jordan Sand.

Dato

4. okt 2023

Tid

18:30 - 20:30

Pris

Kr100

Deltakere

Tore Størvold - Ola Nordal - Jordan Sand

Arrangører

Litteraturhuset i Trondheim
Tore Størvold