Tapu Javeri.
Quế Mai: Fjellene synger
Litteratur | Kunnskap | Samtale

Quế Mai: Fjellene synger

Nguyễn Phan Quế Mai (f. 1973) er en av Vietnams mest profilerte og prisbelønnede forfattere. Hun er nå aktuell på norsk med sin store gjennombruddsroman, "Fjellene synger", og er i den forbindelse på norgesbesøk.

Som barn var Quế Mai vitne til krigens ødeleggelser i hjemlandet. Hun skriver om hjemlandets problematiske fortid, og har et sterkt engasjement for sensitive temaer som seksuell utnyttelse, posttraumatiske lidelser og rasisme.

I Fjellene synger møter vi ei jente og hennes bestemor, som klamrer seg til hverandre når amerikanske bomber faller like i nærheten av skjulestedet deres. Hele familien er involvert i krigen som river landet og familien fra hverandre. Mens Hương og bestemora, Diệu Lan, bygger opp igjen livene sine i Hà Nội, forteller bestemor livshistorien sin, som strekker seg fra oppveksten som datter av en storbonde på landsbygda og fra livet under fransk kolonivelde og japansk okkupasjon, fram til Vietnamkrigen som fortsatt raser. Hun lærer barnebarnet om livet, ikke bare om hvordan hun skal overleve, men hvordan hun kan leve med mot, ære og medfølelse i behold. Fjellene synger er en generasjonsroman som forteller Vietnams vanskelige historie gjennom et helt århundre. Boka er for øvrig oversatt til norsk av Lene Stokseth.

Vi møter Quế Mai i samtale med Fartein Horgar. Samtalen vil foregå på engelsk.

Dato

2. okt 2023

Tid

18:30 - 20:00

Pris

Kr100 / Kr75

Deltakere

Quế Mai - Fartein Horgar

Arrangør

Litteraturhuset i Trondheim