Seminar – Slutten på det koloniale skattesystemet og ny valutaenhet i Vest-Afrika; vil det føre til bedre levevilkår og sterkere økonomier?
Kunnskap

Seminar – Slutten på det koloniale skattesystemet og ny valutaenhet i Vest-Afrika; vil det føre til bedre levevilkår og sterkere økonomier?

På dette seminaret skal vi se nærmere på situasjonen i Vest-Afrika; et av de områdene i verden som er rikest på ressurser, men likevel blant de fattigste landene i verden.

Rikdommen i Europa og USA var avhengig av utarming av ressurser i alle former fra det globale sør i kolonitiden. Dette skapte velferdsstater i nord, mens resultatene var katastrofale for landene som ble utarmet. Kolonimaktene trakk seg tilslutt ut fra de fleste områder på midten av 1900-tallet, men erstattet bare én type kolonialisme og utbytting med en annen, hvor de underliggende mønstrene for kolonial utnytting og imperialisme fortsatte gjennom politisk innflytelse og økonomisk utnytting og kontroll.

Vest-Afrika har allerede bestemt seg for å opprette en felles valuta, Eco, for medlemslandene i De vestafrikanske staters økonomiske fellesskap, ECOWAS. Hvilken betydning får dette for landene i Vest-Afrika og for tidligere koloniherre Frankrike? Hva vil det bety for verdensøkonomien at mineraler og ressurser vi alle er avhengige av og fått på billigsalg, nå blir solgt til markedspris? Og ikke minst; kan det løfte millioner av afrikanere opp av fattigdommen?

Leder for seminar og debatt: journalist Guri Charlotte Wiggen
Abel Gwaindepi – seniorforsker på afrikanske økonomier, systemer og kolonihistorie/koloniskatt. Dansk Institutt for Internasjonale Studier.
DIIS Professor Assem Abu Hatab – spesialisering innen økonomisk utvikling, med spesielt fokus på økonomi og bærekraftig matproduksjon. Nordic African Institute – NAI
Kjersti Aukrust – førsteamanuensis i fransk litteratur UiO – fokus «Kolonimakta som ikke dro»

Tidspunkt: onsdag 4. september kl. 18 (og på NTNU Dragvoll dagtid fra kl 12.00)

Dato

4. sep 2024

Tid

18:00 - 19:30

Pris

*Gratis

Deltakere

Guri Charlotte Wiggen - Abel Gwaindepi - DIIS Professor Assem Abu Hatab - Kjersti Aukrust

Arrangører

Transform
Fellesrådet for Afrika
NTNU
Litteraturhuset i Trondheim

* Arrangementet er gratis, men av plasshensyn må dere reservere plass.