Javad Montazeri
Sufisme i litteraturen
Litteratur | Samtale | Litteratur for inkludering

Sufisme i litteraturen

Sufismen har hatt en varig innvirkning på islamsk litteratur gjennom historien, som fremdeles kan oppleves i forfatteres og poeters uttalelser og tanker i dag.

Sufisme i litteraturen har en lang tradisjon i persisk, arabisk og tyrkisk litteratur. Sufisme og mystikk har spilt en avgjørende rolle i å forme litterære og ekstatiske uttrykk for islamsk kultur, noe som har resultert i praktfulle verk innenfor mystikken i denne sammenhengen. Disse dype tankene bar frukt takket være noen av de store poetene som Sanaei og Attar og Mavlavi-Rumi.

Vi har invitert Orhan Ateş til en samtale om mystikken i litteratur generelt, og spesielt mystikken i tyrkisk litteratur, både i en historisk og moderne sammenheng.

Orhan er ekspert innen tidlig islamsk historie, politiske skillelinjer som oppstod i begynnelsen av islams historie og de første islamske sekter. Han tok doktorgrad med sin avhandling «Ibadisme fra deres egne kilder» og ble senere utnevnt til dosent med sitt arbeid «Samspillet mellom Mu’tazilah og Ibadis». Orhan Ateş oversetter også fra arabisk til tyrkisk og har skrevet mange akademiske artikler.

Samtalen vil bli moderert av Gulabuddin Sukhanwar, programkoordinator ved Litteraturhuset i Trondheim.

 

Dato

15. nov 2023

Tid

18:00 - 20:00

Pris

*Gratis

Deltakere

Orhan Ateş - Gulabuddin Sukhanwar

Arrangør

Litteraturhuset i Trondheim

* Arrangementet er gratis, men av plasshensyn må dere reservere plass.