Sara Sølberg vinner NTNUs litteraturpris

Publisert den 21. okt 2017

Sara Sølberg vant NTNUs litteraturpris i går for romanen "Seismiske smell". "Nyskapende litteratur", skriver Adresseavisen.

Sara Sølberg ble i går tildelt NTNUs litteraturpris i går under åpningen av Trondheim litteraturpris. Litteraturprisen er en del av samarbeidet mellom NTNU og Litteraturhuset, og ble i går utdelt for første gang. Juryen har bestått av Ingvild Hagen Kjørholt (leder) og Gunnar Foss fra NTNU, Trond Åm og Hanna Malene Lindberg fra Litteraturhuset, og Martin Ingebrigtsen fra Norsk Forfattersentrum Midt-Norge.

I juryens begrunnelse heter det at:

«Seismiske smell er stor og nyskapende romankunst om litteraturens evige tema – havet, døden og kjærligheten … Romanen er lærd, kritisk og poetisk på samme tid … Ved å binde sammen ulike former for viten og erkjennelse, byr Seismiske smell på ny kunnskap om livet i havet og vår forvaltning av det. Seismiske smell er et uvanlig ambisiøst litterært prosjekt som lykkes med å gjøre det skjønnlitteraturen på sitt beste makter: Å formidle sammenhengene mellom det enkelte menneskets tanker, følelser og livserfaringer og den ytre verdens mangfoldige fenomener. Den er et lysende eksempel på litteraturens evne til å skape nye og uventede blikk på en sammensatt virkelighet»

Formålet med NTNUs litteraturpris er å anerkjenne et norskspråklig, skjønnlitterært eller faglitterært verk skrevet av en nålevende forfatter med tilknytning til Trøndelag. Prisen er på 20 000 NOK og alternerer årlig mellom et skjønnlitterært og et faglitterært verk.

Seismiske smell utkom høsten 2016 til særdeles gode kritikker. Tidligere i år ble Sølberg nominert til Tarjei Vesaas’ debutantpris. I en kommentar i dagens Adresseavisen skriver Trygve Lundemo at «NTNUs første litteraturpris går til en ung forfatter som viser en ny vei for norsk litteratur».

Sara Sølberg. Foto: Javad Montazeri.