En nasjonal kulturkanon – Hvordan kan litteraturen forme Norge?

Det vakte rabalder da Danmark fikk sin nasjonale kulturkanon for vel ti år siden. Kulturminister Brian Mikkelsen ble beskyldt for å blande diskusjonen om danske verdier sammen med debatten om hvilke kunstverk i Danmark som har størst verdi, slik at hele kulturkanon fikk et preg av å ha som formål å ekskludere det ikke-danske til fordel for H.C. Andersen og Søren Kierkegaard. Torbjørn Røe Isaksen og Høyres programkomité foreslo å etablere en tilsvarende norsk kulturkanon i 2017. Forslaget falt på landsmøtet, men det gjør ikke diskusjonen mindre aktuell. «Nå er det opp til det frivillige Norge og institusjonene å ta initiativ», uttalte Røe Isaksen etter at forslaget om et statlig initiativ falt. Trondheim litteraturfest har invitert et spennende og kompetent panel til å diskutere litteraturens rolle for framtidas Norge. Hvilken rolle kan litteraturen ha for den nasjonale selvforståelsen i et flerkulturelt samfunn? Hvordan skal læreplanene forvalte kulturarven i det moderne Norge? Og kan Norge bruke en nasjonal kanon på en måte som ikke skaper de samme kontroversene vi fikk i Danmark?

Panelet består av:

Walid al-Kubaisi, forfatter
Eirik Løkke, rådgiver i tankesmia Civita
Vigdis Ystad, litteraturforsker og Ibsen-ekspert
Samtaleleder er journalist Askild Matre Aasarød

Inngang: 100/70. Billetter kan kjøpe i inngangen eller påhttps://tfb.hoopla.no/sales/kulturkanon

Trondheim Litteraturfest arrangeres for sjette gang i 2017. Med visjonen om å «Bringe den nære og den fjerne litteraturen til Trøndelag» har litteraturfesten blitt en viktig litterær arena i kunnskapsbyen Trondheim.

Trondheim litteraturfest er resultatet av et samarbeid mellom Trondheim folkebibliotek, Litteraturhuset i Trondheim og NTNU.

Gå til arrangementet dette innholdet er hentet fra.

Alle podkaster og strømminger