Nina Grünfeld: «Frida — min ukjente farmors krig»

Jødisk kulturfestival Trondheim, i samarbeid med Litteraturhuset i Trondheim, inviterer til en kveld med forfatter Nina Grünfeld. På Litteraturhusets faste møteplass Sellanraa Bok & Bar, vil hun fortelle om boka Frida – min ukjente farmors krig. Anmeldere har skrevet følgende om boka: «Hun var alltid i politiets søkelys, jaget i by etter by, prostituert i 15 år. Hun ble drept og forsvant. Nå er Frida Grünfeld løftet fram for all ettertid, i en bok som forteller europeisk historie av sjeldent merke. Her skildres nazismens fremvekst, Holocaust nedenfra, og innenfra, og direkte – så leseren nesten mister pusten. Ikke minst har Nina Grünfeld gravd fram sosialhistorie man sjelden leser om.» Guri Hjeltnes, VG (Terningkast 5)

Første gang Frida Grünfeld ble registrert i en politisak, var våren 1931. Hun var jødisk, prostituert, mistenkt for spionasje – og hun var gravid. Frida ble født i Østerrike-Ungarn i 1908 og levde et omflakkende liv i Sentral-Europa. Hun fødte sønnen Berthold og satte ham bort da han var bare én uke gammel. Han kom senere til Norge som flyktning og ble en av våre mest kjente psykiatere. Men hva skjedde videre med Frida? I denne boken drar barnebarnet Nina Grünfeld tilbake og leter etter farmoren sin. I avhør, rettsdokumenter og arkiver finner hun små spor og opplysninger, og hun ser hvordan nettet snører seg stadig tettere rundt henne. Myndighetene var ute etter slike som Frida. Så kom nazistene til makten.

Nina Grünfeld har ikke gitt seg, men gang på gang gravd dypt i arkiver rundt i Øst-Europa for å finne informasjon om det som nesten var umulig. Til slutt fant hun nok til å tegne et bilde av en ung fattig, jødisk kvinnes omflakkende liv som i boka framstår levende foran oss.

Møt Nina Grünfeld på Jødisk kulturfestival Trondheim i samarbeid med Litteraturhuset i Trondheim.

Inngang: 150 (ordinær)/100 (student/ufør)

Sted: Sellanraa Bok & Bar. Inngang fra Søndre gate.

Tid: Lørdag 5. september kl 19.00

Begrenset antall plasser på grunn av smittevernhensyn. Vi ber de som ønsker plass på arrangementet om å kjøpe billetter på på forhånd.

Les om Litteraturhusets regler for godt smittevern her: https://litteraturhusetitrondheim.no/info-vedr-koronasituasjonen/

Foto: Johs. Bøe

Gå til arrangementet dette innholdet er hentet fra.

Alle podkaster og strømminger