Olav Duun – en folkekjær eller glemt forfatter?

3. september setter Teatersamtalen forfatteren Olav Duun i fokus. Vi har med oss Runar Hodne, Otto Homlung og Grethe Fatima Syèd i denne samtalen, to teaterregissører som står midt i prøvene på tekster de selv har dramatisert, og en litteraturviter med doktorgrad i Duuns liv og diktning. Moderator er Nora Evensen, teatersjef ved Turnéteatret i Trøndelag.

Det er liten tvil om at Duun fortsatt engasjerer, og at han til og med skaper debatt nesten 80 år etter sin død. Vi gleder oss til å gå inn i Duuns verden sammen med deg på Litteraturhuset denne kvelden. Både innenfra, gjennom teatrets intime forhold til karakterer og plot, og gjennom litteraturviterens skarpe blikk fra utsiden.

Runar Hodne står for både dramatisering og regi på Medmenneske, et av Duuns hovedverker, som har premiere på Trøndelag Teater 8. september.

«Det vonde drep du ikkje med øks»

Dette er historien om Ragnhild, gift med Håkon, og livet deres på gården Stavsund. Ragnhild drives av det gode. Det godes motsats vil hun ikke vedkjenne seg. Det blir et problem.

Håkon har planer for fremtiden, men det har også faren hans, Didrik. I sitt begjær etter å gjennomføre sitt eget prosjekt, går ikke Didrik av veien for å bruke uredelige metoder. Mellom far og sønn står Ragnhild. Hun har tro på det gode i mennesket og at problemene kan løses til det beste for alle. Godheten blir satt på spill i møtet med Didrik. Det får fatale konsekvenser. Medmenneske regnes som et av høydepunktene i Duuns forfatterskap og romanen utgjør den første i trilogien om Ragnhild.

Otto Homlung står for både dramatisering og regi på Hilderøya, en av Duuns tidlige verker, som har premiere på Turneteatret i Trøndelag 13. september.

I Hilderøya møter vi Svein og Etvart Jørgen, Herborg og Hanna. Svein vet ikke hva han skal bruke livet sitt på, han har vanskelig for å slå seg til ro. Han flytter mellom Namsos og Hilderøya. Han slites mellom to steder og to kvinner; Herborg og Hanna. Og så er det Etvart Jørgen, som bare forsyner seg av livet og kvinnfolkene som om det var det letteste i verden. Svein har et komplisert og sammensatt sinn. Men også den enkle Etvart Jørgen har mye faenskap i seg. Hilderøya har blitt betegnet som en forløper til Medmenneske.

Grethe Fatima Syéd (f. 1968) er fra Bergen. Hun tok i 2012 doktorgrad på en avhandling om Olav Duun, og kom i 2015 ut med boken Olav Duun. Kunsten, døden og kjærlighetens dikter. Hun har også publisert artikler om forfattere som Hanne Ørstavik, Torborg Nedreaas, Agnar Mykle, Stig Sæterbakken, Cormac McCarthy og Ernest Hemingway, skrevet kronikker om abort, tiggerproblematikken, Bjarne Melgaard og metoo, og holdt foredrag og deltatt på bokbad og samtaler, sist om arven etter 1968 bl.a. med Vibeke Løkkeberg. Syéd har oversatt en rekke bøker, bl.a. Roald Dahls elleville eventyrversjoner Vemmelege vers(2016). Våren 2018 hadde hun en serie reisebrev fra India i Dag og tid. Hun arbeidet i flere år ved Universitetet i Bergen, og er i dag frilans litteraturviter.

Om Olav Duun:
Olav Duun er en bauta i norsk litteratur. Han er en sylskarp iakttager av det skrøpelige og det store i livet. Han viser frem menneskets selvmotsigende vesen, og hvilken kraft det er i vekselspillet mellom godt og ondt i en og samme natur. Som en underliggende klang til menneskeskildringene spiller den storslåtte naturen også med. Hans litteratur er uløselig knyttet til landskapet han hadde omkring seg da han vokste opp; Trøndelagskysten med sine øyer, befolket av fiskere og bønder. Herfra hentet han inspirasjon, estetikk og stemninger. Namdalingen Duun omtales gjerne som en språkkunstner, men ble i sin tid kritisert av riksmålsbevegelsen for ikke å skrive «rent» eller «korrekt». Duuns språk særpreges av en naturlig og muntlig taleform. Han viser oss at språk ikke er teknikk og endinger, men at språk handler om mennesket. 

Bøkene hans er ikke trykket i nye opplag på svært mange år, og i 2015 ble han utsatt for et regelrett fadermord av Dag Solstad som hevdet at han hadde gått ut på dato; for ham var Duun fremmed og likegyldig. Likevel settes han stadig opp på landets teaterscener, til stor glede for et interessert publikum. Noen mener han er den største av alle våre forfattere. Han var nære ved å vinne nobelprisen ved flere anledninger i perioden 1924-39, og det vakte både forbauselse og sinne at han aldri mottok denne utmerkelsen.

Arrangementet har inngang fra Hovedbiblioteket, Kongens gate. Dørene åpner kl. 18.30.

Gratis inngang.

Fotografiet av Duun er fra Nasjonalbibliotekets samling.

 

Gå til arrangementet dette innholdet er hentet fra.

Alle podkaster og strømminger