Rasende mødre

2. september møter Monica Isakstuen Andrea Skogtrø Eggan til en samtale om morsrollen med utgangspunkt i Isakstuens egen bok «Rase» og «Allis sønn» av Magnhild Haalke, som Isakstuen har skrevet forordet til.

Hvilke forestillinger om morsrollen sirkulerer i samfunnet i dag?

Som epigraf har «Rase» av Monica Isakstuen et sitat av den franske filosofen Jean-Jacques Rousseau som skildrer den ideale morsfigur: «Hvor meget ømhed og omsorg må hun ikke vise for at bevare fællesskabets bånd i hele sin familie! Og endelig må intet av dette være dyd, men tilbøjelighed, ellers vil menneskeslægten snart være udslettet».

Peker Rousseaus sitat på en tenkemåte som fremdeles gjennomsyrer vår kultur?

I «Rase» av Monica Isakstuen er det iøynefallende at det er nettopp en kvinne og mor som raser fra seg og ikler seg en rolle som vanligvis relateres til menn i en familiestruktur.

«Allis sønn» av Magnhild Haalke fra 1935, som skildrer et mor-sønn forhold utenom det vanlige, har i løpet av det siste året fått nytt liv i den litterære diskusjonen.

I både «Allis sønn» og «Rase» møter vi mødre som føler på skammen av å ikke leve opp til samfunnets forventninger til morsrollen og som på forskjellig vis utfordrer forestillingen om kvinnen som essensielt omsorgs- og følelsesvesen.

Inngang: 120/75

Begrenset antall plasser på grunn av smittevernhensyn. Vi ber de som ønsker plass på arrangementet om å kjøpe billetter på på forhånd.

Les om Litteraturhusets regler for godt smittevern her: https://litteraturhusetitrondheim.no/info-vedr-koronasituasjonen/

Gå til arrangementet dette innholdet er hentet fra.

Alle podkaster og strømminger