Rasistisk retorikk? – Helland vs. Goffeng

Frode Hellands nyutgitte «Rasismens retorikk – studier i norsk offentlighet» har allerede rukket å skape opphetet debatt. I boka analyserer Helland – professor i nordisk litteratur ved Universitetet i Oslo – ytringer i norsk offentlighet hvor han mener å kunne påvise fellestrekk ved rasistiske utsagn fra mellomkrigstida og fram til ordbruken i dagens politiske ordskifte. Særlig kapitlet om tidligere NTNU-professor Truls Wyller har vakt stor oppmerksomhet i Trondheim.

Men hva er «rasistisk retorikk»? Er Hellands definisjon av rasisme et viktig bidrag for å sikre inkludering og unngå dehumaniserende språkbruk? Eller er begrepet «rasistisk» snarere tvert imot i ferd med å ødelegges gjennom overdrivelser og urettferdig mistenkeliggjøring? Hvilke premisser bør gjelde for den offentlige samtalen om innvandring og integrering, og hvordan kan vi sikre en god og inkluderende offentlig samtale som samtidig ikke går av veien for å ta opp vanskelige temaer?

Litteraturhuset i Trondheim har invitert forfatteren av boka, Frode Helland, til debatt og samtale med Espen Goffeng, skribent og forfatter. Ordstyrer er Jo Skårderud.

Arrangementet har inngang fra hovedbiblioteket, Kongens gate fra kl. 17.30.

Inngang: 50,-

Begrenset antall plasser på grunn av smittevernhensyn. Vi ber de som ønsker plass på arrangementet om å kjøpe billetter på på forhånd.

Les om Litteraturhusets regler for godt smittevern her: https://litteraturhusetitrondheim.no/info-vedr-koronasituasjonen/

Gå til arrangementet dette innholdet er hentet fra.

Alle podkaster og strømminger