Litteraturhusets marsprogram

Publisert den 25. feb 2017

Marsprogrammet er klart! Litteraturhuset i Trondheim kan by på store internasjonale navn som Simon Sebag Montefiore og John Hart, byutvikling står sentralt i flere møter, og vi får det første møtet i en serie om populisme, hvor Frankrike står på plakaten. Frankrike er også bakgrunnen når teaterforestillingen "Farvel til Eddy Belleguele" endelig kommer til Trondheim. I anledning hundreårsjubileet for den russiske revolusjonen har vi også invitert Tor Bomann-Larsen, som presenterer oss for spennende arkivfunn. Tomas Espedal og Henning Bergsvåg kommer med Hurtigruta, og både Selma Lønning Aarø og Demian Vitanza kommer for å fortelle sine gripende og aktuelle historier. Dessuten blir det Æ Å Litteraturfestival! Velkommen!

Russland og Frankrike, store og spennende forfattere, campusdebatt og oljeforvaltning, opptakten til et reformasjonsjubileum, dokumentarfilm og litteraturfestival. Velkommen til Litteraturhuset i Trondheim i mars!

Hundre år siden den russiske revolusjon

Det er en store glede for Litteraturhuset at den verdensberømte britiske historikeren Simon Sebag Montefiore gjester Trondheim søndag 5. mars. Dette er første gang det har lyktes Litteraturhuset å få et større internasjonalt navn til å legge Norges-besøket om Trondheim, noe som var en av motivasjonene bak etableringa av litteraturhuset. Og det er ikke hvem som helst som kommer. Montefiore er kjent for sine fantastiske biografier om Stalin og Potemkim, og nå foreligger hans omfattende, men lettleste og fengslende verk om Romanov-dynastiet på norsk. Vi møter ham til samtale med Lars Peder Haga, historiker og Russlands-ekspert ved Luftkrigsskolen, bare tre dager før vi kan markere hundreårsdagen for den russiske februarrevolusjonen. Revolusjonen blir også tema når Tor Bomann-Larsen kommer til Litteraturhuset 20. mars, for å belyse det nære forholdet mellom den russiske tsarfamilien og det norske kongehuset, basert på arkivfunn Bomann-Larsen har gjort på Slottet i Oslo og statsarkivet i Moskva. Og 2. mars kl. 18 samarbeider vi med Trøndelag Teater om et arrangement i forbindelse med teatrets oppsetening av Brødrene Karamasov seinere denne måneden. Vi inviterer til en innledning om romanen ved Ola Harstad, og får smakebiter fra forestillinga ved noen av skuespillerne fra Trøndelag Teater.

Tomas Espedal, Adonis og Litteraturfestival

Vi får også besøk av den prisbelønte amerikanske thrillerforfatteren John Hart, som blir å treffe til litterært måltid på Alma’s, i samtale med Adresseavisens Ole Jacob Hoel 13. mars.

Selma Lønning Aarø utgav ifjor romanen «Hennes løgnaktige ytre», basert på historien til den norske forfatteren Anna Munch. Hun var lenge først og fremst husket for sitt ulykkelige – mange vil sikkert også si sykelige – kjærlighetsforhold til Knut Hamsun. Men historien om Anna Munch er også en viktig, men glemt del av Trondheims litterære historie. Det var nemlig her hun skrev sine første romaner, mot ektemannens vilje og bak hans rygg. Hans gjentatte forsøk på ta fra henne skrivesaker og papir, hans raseri, vold og til og med voldtekt av sin uregjerlige kone er en tragisk, men viktig del av Anna Munchs historie. 7. mars kan du høre Aarø på Sellanraa Bok & Bar.

Demian Vitanza har allerede vakt stor oppmerksomhet for boka «Dette livet eller det neste», hvor vi for aller første gang har fått en fremmedkrigers egen fortelling om veien fra en oppvekst i Norge, til radikalisering og krig i Syria. Vi møter Vitanza til samtale med den kjente psykologen Peder Kjøs 1. mars. Hva er det som leder unge mennesker inn i radikalisering?

Det er også en stor glede for oss endelig å kunne presentere noe av det beste Bergen har å by på, nemlig Tomas Espedal og Henning Bergsvåg! Vi har forsøkt lenge å få de to til å ta turen, og nå kommer de endelig til Trondheim, med Hurtigruta. De blir å treffe på Kulturtorget 28. mars.

14. mars får vi for første gang i Trondheim oppleve forestillinga Lysets øyeblikk, hvor Harald Sverdrup (1923-1992), en av etterkrigstidas viktigste lyrikere, står i sentrum. Det er Sverdrups datter Elfi Sverdrup og skuespilleren Torstein Andersen som opptrer, med opplesning, lydkomposisjoner og smakebiter fra Sverdrups korrespondanse og virke – blant annet med noen av etterreaksjonene på Sverdrups legendariske TV-opptreden med det satiriske diktet «Øvelser i hjemlig diskriminering» på 1970-tallet.

Og 16.-19. mars er det Æ Å Litteraturfestival! Tema er grenser, og blant hovedgjestene er den store syriske dikteren Adonis.

Eddy Belleguele og fransk populisme

19. mars kan vi i samarbeid med Litterært Kollektiv ønske velkommen til teaterforestillinga Farvel til Eddy Belleguele, basert på den franske forfatteren Édouard Louis’ roman av samme navn. Romanen vakte voldsom oppmersomhet for måten den tok opp temaer som seksualitet, fattigdom, rasisme, kjønn og eksklusjon i dagens Frankrike. Frankrike er også tema når vi inviterer til det første møtet i en serie over temaet populisme 13. mars. Frankrike-kjennerne Bjørn Kvalsvik Nicolaysen og George Chabert er invitert for å innlede og samtale om de politiske forholdene i Frankrike, hvor Marine Le Pen og Front National er blant hovedutfordrerne foran det kommende presidentvalget i april.

Campusdebatt og oljeforvaltning

Byutvikling står sentralt på marsprogrammet. Kine Angelo presenterer oss for Trondheims kommende fargeveileder 2. mars. 16. mars kl. 19 arrangerer vi i samarbeid med Urbanistene et møte om medvirkning i byutviklinga, hvor vi forsøker å belyse ulike måter å inkludere flere stemmer i viktige beslutningsprosesser. Og 29. mars er det duket for debatt om vårens kanskje største byutviklingspolitiske tema, nemlig campussaken.

22. mars lanserer Morten Søberg, direktør for Samfunnskontakt i SpareBank 1 og tidligere statssekretær i Finansdepartemenetet, sin bok «Ekofisk, Eidsvoll. Eit essay om oljepengar og Grunnlova» på Kulturtorget. Vi får en samtale om forvaltning av oljefondet med forfatteren og Ola Borten Moe, ledet av Rolf Jarle Brøske.

Klimavalgalliansen fortsetter sin utspørring av stortingskandidatene i miljøpolitiske spørsmål. I mars kommer både Geirmund Lykke og Lars Haltbrekken.

Reformasjonsjubileum og kjønnsforskerstafett

Reformasjonsjubileet kommer til å bli et av årets store temaer, ikke bare på Litteraturhuset. Allerede 1. mars får vi første mann ut, når historikeren, prof.em. Steinar Imsen ved NTNU forteller om reformasjonen og hvordan den har påvirket Norge, i litteraturhusets forskningsformidlingsserie Professor på kafé. Imsen utgav boka «Da reformasjonen kom til Norge» i 2016.

Forskningsformidling blir det også på Kvinnedagen, når Senter for kjønnsforskning ved NTNU inviterer til Forskersstafett på Kvinnedagen, på Sellanraa Bok & Bar kl. 14-15.20.

Kosmorama, Doc Lounge og Peter Handke-premiere

6.-12. mars er det Kosmorama. Filmfestivalen vil være til stede både med arrangementer og festligheter på Sellanraa Bok & Bar. Men Litteraturhuset viser også film på egen hånd. Dokumentarfilmserien Doc Lounge Trondheim, et samarbeid mellom Cinemateket og Litteraturhuset, fortsetter også i mars. Og 29. mars blir det Norges-premiere på dokumentarfilmen om Peter Handke – Bin im Wald, på Sellanraa Bok & Bar.

Følg med!

Litteraraturhusets program er aldri klart før det er over. Foruten de ovennevnte arrangementene, kommer vi til å by en rekke seminarer, foredrag, debatter og arrangement, som fremdeles ikke ligger ute. Et Europa-seminar er på trappene, menneskerettigheter er et tema, for å nevne noe. Så følg med – mer vil komme.

Hjertelig velkommen!

Litteraturhuset i mars17