Studio Litteraturhuset
Studio Litteraturhuset er Litteraturhusets digitale satsning. Her finner du våre podkastepisoder, og videoopptak av strømmearrangementer.
Hvordan skal samfunnet forholde seg til terrortrusselen fra IS?
25. feb 2020
Behøver vi en strengere terrorlovgivning – eller er dagens lovverk godt egnet til å håndtere trusselen? Hvilket ansvar har vi for norske fremmedkrigere som har vervet seg til IS? Hvordan kan vi forhindre at norske statsborgere blir radikalisert?
Lytt nåHva er ståa i nordisk sportsjournalistikk?
20. feb 2020
Den politiske journalistikken har vært gjennom et år med mange oppgjør om kildebruk. Hvordan ser dette ut fra sportsredaksjonene? Klarer kommentatorer og journalister å ha tilstrekkelig avstand til idrettsutøverne, og hvordan takler forbund og utøvere kritiske blikk på det de gjør?
Lytt nåUfarlig kunst og farlig kritikk: En samtale med Tommy Olsson
13. feb 2020
Litteraturhuset i Trondheim inviterer til en samtale om kunst og kunstkritikk med Tommy Olsson og podkastduoen Anna Lian & Azra Halilovic.
Lytt nåHåkon Bleken og Ståle Kleiberg – Maleren og komponisten – Deres verk, motiver og arbeid
5. feb 2020
I sitt vesen og gjennom sine temaer er kunsten overskridende og får oss til å se oss selv og verden på nytt. I kveld er det kunstnerens perspektiv på formarbeid som skal stå i sentrum – med blikket rettet mot mennesket.
Lytt nåMarie Darrieussecq – Livet her er vidunderlig
4. feb 2020
Forfatter og psykoanalytiker Marie Darrieussecq er hun aktuell med en ny roman på norsk, Livet her er vidunderlig: Paula M. Beckers liv.
Lytt nåDebatt: Klimapolitikk og sosial ulikhet
30. jan 2020
Hva kan vi lære av motstanden mot klimatiltak som oppleves sosialt urettferdige? Hva er viktigst, klima eller sosial rettferdighet? Står kampen mot fattigdom og sosial ulikhet i veien for klimakampen?
Lytt nåMaja Lunde: Det utrydningstruede mennesket
29. jan 2020
I «Prezwalskis hest» spiller den mongolske urhesten, kjent fra tallrike helleristninger, hovedrollen. Dette er en roman om mennesker og dyr, og menneskedyret. Hvordan har vi mennesker påvirket andre arter på jorda?
Lytt nåIran vs. USA: Hva nå?
16. jan 2020
Panelet diskuterer bakteppet for konflikten, og hvorfor den har pågått i tiår etter tiår. Hvor stor er faren for nye angrep? Er det fare for at konflikten skal utvikle seg til en større krig? Og hvordan påvirker situasjonen livet til iranerne?
Lytt nåLinn Stalsberg: Mennesket og markedet
15. jan 2020
Kan vi snakke om en “nyliberal psyke”? Hvor dekkende er egentlig begrepet “nyliberalisme” som nøkkel for å forstå den tida og den hverdagen vi lever i i dag? Og fins det en vei ut av uføret?
Lytt nåPeder Kjøs og Heidi-Anett Haugen: Begjæret i litteraturen
10. jan 2020
Kjøs og Haugen forbinder begge sterkt erotiske skildringer med grunnleggende spørsmål om kjønnsroller, begjær og kjærlighet. Hvem er vi oppe i alt dette, og hva kan litteraturen gi oss som psykologien ikke kan, i forsøket på å forstå oss selv oppe i det drivende erotiske begjæret?
Lytt nåFrokostseminar: Det samiske perspektivet i fagfornyelsen
11. des 2019
Ifølge Utdanningsdirektoratet skal det samiske innholdet i styrkes i og med fagfornyelsen, og det skal være eksplisitt eller implisitt samisk innhold i alle læreplaner. Hva innebærer eksplisitt og implisitt samisk innhold? Hvordan bør eller kan det forstås? Og, ikke minst, hvordan kan det ivaretas i praksis i klasserommet?
Lytt nåÅpent møte om ytringsfrihetens kår
10. des 2019
Hvor sterkt står de grunnleggende rettighetene i 2018 og hvor stort press utsettes demokrati og ytringsfrihet for i dag og fra hvilke hold?
Lytt nåSkadelig terapi
9. des 2019
Hvert år går flere enn 200 000 pasienter til psykologisk samtaleterapi i offentlig helsetjeneste. Terapien bør virke. Samtidig er ett spørsmål neglisjert: Kan samtaleterapi skade pasientene? Kan samtaleterapi ha bivirkninger på samme måte som medikamenter har bivirkninger?
Lytt nåPutins presse – om russisk media og propaganda
6. des 2019
I august i år reiste den norske forfatteren Richard Bærug til Russland. Reisen ble helt annerledes enn alle andre tidligere reiser til nabolandet i øst. Hvorfor? Etter all sannsynlighet var det Bærugs nye bok «Putins presse. Om russisk media og propaganda» som fikk russiske myndigheter til å se rødt.
Lytt nåHvordan skaper vi en god by for folk som bor der?
4. des 2019
Hvem bør styre utviklingen, utbyggerne, politikerne eller innbyggerne? Hva er det som skaper et levende bysentrum?
Lytt nåFrokostmøte: Fagfornyelsen – hva, hvordan og hvorfor?
3. des 2019
Fagfornyelsen er omfattende og vil få store konsekvenser for skolen. Institutt for lærerutdanning er involvert i dette arbeidet og inviterer til et frokostseminar om hva fagfornyelsen innebærer, og hvilke utdanningspolitiske, pedagogiske og faglige føringer som ligger til grunn.
Lytt nåDystopier i litteraturen
2. des 2019
Dystopiene er ofte kjennetegnet ved forfall, dehumanisering, tyranni eller naturkatastrofer. (Alt for) Ofte ligger dystopiene tettere opp til vår virkelighet enn vi helst ønsker. Og kanskje er det nettopp derfor dystopiene fortsetter å fascinere og skremme oss.
Lytt nåTrondheim Litteraturfest: Poesiens nye arenaer
2. des 2019
Har poesien skifta arenaer i nyere tid? Hva har skjedd de siste fem årene? Ser vi nye identitetspolitiske mekanismer i spill, og hvordan får dette uttrykk i poesien vi leser i dag?
Lytt nåTrondheim Litteraturfest: Litteratur og psykisk helse
1. des 2019
Skjønnlitteraturen er en god ledsager på livets opp- og nedturer. Men kan den forebygge eller helbrede psykiske kriser eller sykdom? Hvilken verdi har litteraturen i stunder hvor livet butter i mot, og hvilken styrke kan den gi oss som mennesker og som yrkesutøvere?
Lytt nåTrondheim Litteraturfest: Bår Stenvik- Informasjonen
1. des 2019
Hva vil introduksjonen av stadig mer avanserte og “intelligente” dataprogrammer i hverdagen vår gjøre med mellommenneskelige forhold? Og hva med forholdet maskin-menneske?
Lytt nåTrondheim Litteraturfest: Maja Lunde og Lars Haltbrekken
1. des 2019
Forfatter Maja Lunde og politiker Lars Haltbrekken gjester Trondheim Litteraturfest for en litt annerledes samtale om miljø. Begge har engasjert seg sterkt for miljøet, på ulike måter.
Lytt nåHvem kan skrive for barna våre?
28. nov 2019
«Hvem kan skrive for barna våre?» er en samtale som arrangeres av Litteraturhuset i Trondheim og som handler om barnelitteratur og mangfold.
Lytt nåFungerer det norske boligmarkedet?
26. nov 2019
Hvorfor er boliger så dyre? Hvor har det blitt av den sosiale boligbyggingen? Hvor mange boliger bør bygges? Hvorfor er skattleggingen av det norske boligmarkedet så urettferdig? Har vi en boligboble?
Lytt nåTeatersamtalen 2018: God tur videre, Kristian Seltun
23. nov 2019
Etter 9 år – og med ansvar for 103 produksjoner, går Kristian Seltun av som teatersjef på Trøndelag Teater ved årsskiftet 2018/2019. I denne Teatersamtalen går vi bak kulissene og får først teatersjefens egen fortelling.
Lytt nåPoesi over kommunenoreg: Kjersti Bjørkmo og Jens Kihl
21. nov 2019
Jens Kihl og Kjersti Bjørkmo har båe gjeve ut bøker om norske kommunar i haust, men med eit forbløffande likt utgangspunkt går bøkene i svært ulik retning.
Lytt nåHvor langt kan vi kvotere virkeligheten?
20. nov 2019
Hvor langt kan man tillegge fortida dagens perspektiver og problemstillinger uten at det går på sannheten løs?
Lytt nåMen er det bra? Litteraturhusets kritiske panel
19. nov 2019
I høst gir både Vigdis Hjorth og Per Petterson ut romaner hvor de undersøker hva som skjer når vår selvforståelse rokkes ved.
Lytt nåAgnes Ravatn: Det tragikomiske livet
14. nov 2019
Hva kan de greske tragediene fortelle oss om det moderne menneskets strev etter kontroll og tilfredsstillelse, og hva ville Freud sagt om metoo?
Lytt nåTil ungdommen: Linn Skåber
7. nov 2019
I fjor utga Skåber boka «Til ungdommen». Om det å være litt barn og litt voksen. Hva er det beste med å være ungdom? Verste? Hva burde vært annerledes? Hvorfor er de voksne så kjipe? Hva er du redd for?
Lytt nåIngrid Brekke: Murens fall og dagens Europa
5. nov 2019
Forfatteren og journalisten Ingrid Brekke har fulgt utviklinga tett, og har skrevet flere bøker om Europa etter muren. På hvilken måte preger murens fall dagens Europa, og kaster den fortsatt skygger som vi ikke blir kvitt?
Lytt nåJohan Mjønes om Peter Egge
4. nov 2019
Johan Mjønes fra serien Fra det første biblioteket gjester Litteraturhuset for å foredra om forfatteren Peter Egge.
Lytt nåSamtale: Utenfor arbeidslivet er det mørkt
2. nov 2019
Hvordan er det å stå utenfor arbeidslivet? Er uføretrygd evig ferie? Og hvordan kan vi jobbe for å få flere av de som står utenfor inn i arbeidslivet?
Lytt nåHva er en god kokebok?
2. nov 2019
Hvert år utgis det en masse kokebøker i Norge. Noen av dem er helt OK, andre er direkte dårlige, noen veldig få er gode. Hva kjennetegner egentlig en god kokebok? Og hvorfor finnes det så få virkelig gode kokebøker?
Lytt nåHvordan lykkes med inneplantene?
2. nov 2019
Vet du hva en stikling er? Lurer du på hvorfor plantene dine alltid blir gule? Finnes det planter som trives på badet? Og hva skal du gjøre med plantene dine når du reiser bort?
Lytt nåSamtale: Ytringsfrihet i krise?
2. nov 2019
Sakprosafestivalen i Trondheim inviterer til en samtale om ytringsfrihet med forfatter og politisk kommentator Frank Rossavik, forfatter Heidi Helene Sveen, minoritetskonsulent Azra Halilovic og Journalist i Klassekampen Jo Skårderud.
Lytt nåMímir Kristjánsson: Mamma på trygd
2. nov 2019
I “Mamma på trygd” forteller sønnen, den profilerte forfatteren, politikeren og samfunnsdebattanten Mimir Kristjansson, den rørende historien om sin mor.
Lytt nåSamtale: Det var ikke voldtekt
2. nov 2019
Sakprosafestivalen inviterer til samtale om et vanskelig tema. Hva er det vi snakker om, når vi snakker om voldtekt? Vi har invitert tingrettsdommer Anne Marie Selvaag og psykolog Hans Andreas Knutsen til å snakke med Heidi Helene Sveen om temaet voldtekt.
Lytt nåErik Stenvik i samtale med Hans Rotmo: Sunt bondevett – eller bønder i solnedgang?
31. okt 2019
Kveldens samtale tar utgangspunkt i boka Bondevett av Erik Stenvik. Det er en personlig historie om livet på landet og om avfolkinga av norske bygder. Men den tar også et oppgjør med det industrielle landbruket, som fremmedgjør mennesket og truer naturen.
Lytt nåKrafta som formet Nord-Trøndelag
31. okt 2019
En tilværelse uten lamper, gatelys og opplysning – der sola, været og døgnets tider bestemmer hvor lyst det skal være? For hundre år siden var dette hverdagen for innbyggerne i Nord-Trøndelag.
Lytt nåMen er det bra? NTNUs litteraturpris spesial
26. okt 2019
«Men er det bra?» er Litteraturhuset i Trondheim og NTNUs litteraturkritiske panel hvor kritikere og litteraturvitere ser på aktuelle utgivelser. Under Trondheim Litteraturfest er det de nominerte til NTNUs litteraturpris som skal diskuteres.
Lytt nåHans Olav Lahlum om Reiulf Steen
26. okt 2019
Hans Olav Lahlums biografi gir svar på tidligere ubesvarte spørsmål om Reiulf Steen, og gir leserne ny innsikt i Arbeiderpartiets nyere historie. Men biografien er mest av alt et portrett av et sammensatt menneske med både store talent og krevende handikap.
Lytt nåKan troen og vitenskapen leve med hverandre?
25. okt 2019
Kommer godheten ovenfra eller innenfra? Får religionen frem det verste eller det beste i mennesket? Kan gudstro inkluderes i et vitenskapelig verdensbilde – og på hvilken måte?
Lytt nåTor Espen Aspaas: Beethoven og Ibsen – variasjoner over menneskets lodd
23. okt 2019
«Mennesket i musikken» er temaet for kveldens program, et konsertforedrag. Vi møter musikken gjennom pianospill av første klasse, sammenholdt med betraktninger om musikkens innhold og bakgrunn.
Lytt nåAntony Beevor: The Second World War and its consequences
11. okt 2019
Antony Beevor, en av vår tids mest leste forfattere, kommer til Litteraturhuset for å snakke om andre verdenskrig og konsekvensene av den.
Lytt nåDag Solstad: Fremmedgjøringens forfatter
27. sep 2019
Kveldens samtale skal handle om sentrale temaer og personer i Dag Solstads rike forfatterskap.
Lytt nåTeatersamtalen 2019: Virkeligheten som teater
19. sep 2019
Biografier skrives og leses i stadig større omfang, og den norske debatten om virkelighetslitteratur har vært kraftig. I den andre Teatersamtalen i 2019 vil vi sette søkelyset på dette fenomenet innenfor teatret.
Lytt nåHarald Lorentzen: To kulestøtere fra Finnmark
19. sep 2019
«To kulestøtere frå Finnmark» er tittelen på boka om to kjemper i norsk friidrett, Bjørn Bang Andersen fra Kvalsund og Harald Lorentzen fra Hammerfest, skrevet av Thor Gotaas. Det er de to siste som kommer til orde i kveldens samtale om Haralds fargerike liv og karriere.
Lytt nåKjartan Fløgstad: Vest møter Aust, i Norge og i den vide verda
16. sep 2019
Kjartan Fløgstad kommer med ny roman i høst. Han kommer til Litteraturhuset i Trondheim for å snakke om romanen og sikkert mye annet med førsteamanuensis Arve Hjelseth fra NTNU.
Lytt nå