Tema
Samtale

Karanteneland: Et hjem uten vegger
19. mai 2020
Hva skjer i ICORN, og med forfattere som ønsker å søke ordningen, når koronaviruset har isolert store deler av verden i karantene?
Se nå
Hjemmeskole: Erfaringer og veien videre
14. mai 2020
Nå har vi fått testa ut hjemmeskole og digital undervisning i stor skala. Hvilke erfaringer har vi gjort oss, og hvordan kan disse erfaringene brukes videre i arbeidet med å utvikle en best mulig skole for alle?
Se nå
De beste bøkene fra 2010-tallet
14. mai 2020
2010-tallet har gitt oss et stort antall gode skjønnlitterære bøker. Hvilke bøker var det som satte størst avtrykk? Hvilke bøker gav de beste leseopplevelsene?
Se nå
Når ulven kommer: Konfliktfulle samlivsbrudd og barn
12. mai 2020
Man kan møte noen man ønsker å skape en familie med og alle utfordringer ser overkommelige ut. Så kan stemningen snu og partneren som du var inderlig glad i blir den du er mest sint og frustrert over.
Se nå
Sommerfugl i karanteneland
30. apr 2020
I første episode av Karanteneland, møter vi Fatemeh Ekhtesari i samtale med Asieh Amini. Samtalen handler blant annet om Ekhtesari sitt forfatterskap, om politisk sensur og sosiale tabuer. Og om hvilken pris Ekhtesari har betalt for å kunne fokusere på å være poet.
Se nå
Når ulven kommer: Skam
28. apr 2020
Skam kan prege livene våre på forskjellige vis. Hans Andreas og Svein tar opp dette og inviterer med til samtale på livestream.
Se nå
Bør vi laste ned Smittestopp-appen?
27. apr 2020
Hvor viktig er denne appen i kampen for smittespredning? Burde man ha valgt andre tekniske løsninger som ivaretar personvernet til den enkelte bedre? Er den viktig nok til at vi bør laste den ned?
Se nå
Når ulven kommer: Kjærlighet og korona (Livestream)
21. apr 2020
Det sosiale livet har blitt snudd på hodet. Noen trenger et sosialt liv for å kunne finne en kjæreste, mens andre har funnet en kjæreste og har kuttet ut det sosiale livet.
Se nå
Fotballivet – hvorfor går det som det går i en fotballkarriere?
20. apr 2020
I februar kom romanen Alene gjennom av Michael Stilson. Romanen er en oppfølger til Stilsons debutroman Bare spille ball, og tar for seg livet som utenlandsproff.
Se nå
Kriselitteratur
15. apr 2020
Hvorfor og hvordan blir kriselitteratur viktig under og i kjølvannet av kriser? Vårt kyndige kritikerpanel anbefaler sine favoritter innenfor kriselitteratur og diskuterer problemstillingen.
Se nå
Når ulven kommer: Vold i nære relasjoner (livestream)
14. apr 2020
Antall bekymringsmeldinger til barnevernet har gått drastisk ned. Barnehusene har færre avhør. Vinmonopolet melder om stor omsetning.
Se nå
Når ulven kommer: Katastrofer (livestream)
7. apr 2020
Litt angstfull og mener folk ikke er nok bekymret for en potensiell kommende krise? Da har du muligens noen gode dager nå hvor du kan løpe rundt å si “I told you so!”
Se nå
Når ulven kommer: Familie og korona (livestream)
31. mar 2020
Det kom plutselig noen nasjonale føringer på hvordan vi skal være familie. Skoler og barnehager stengte. Arbeidssituasjonen endret seg ved at det ble mer hektisk, hjemmekontor eller permitteringer.
Se nå
Livestream: Når ulven kommer
24. mar 2020
Psykologspesialist Hans Andreas med en gjest inviterer til samtale via livestreaming rundt de utfordringer som har kommet med koronaepidemien. Dette i samarbeid med Litteraturhuset.
Se nå
Dag O. Hessen, Thomas Hylland Eriksen og Arne Johan Vetlesen: Mennesket i en skjebnetid
28. feb 2020
Hva er menneskets rolle i denne skjebnetid? Og hva er mer naturlig enn å bringe sammen en biolog, en sosialantropolog og en filosof til en samtale om disse store spørsmålene?
Lytt nå
Frokostseminar: Demokrati og medborgerskap i skolen
27. feb 2020
Hva dreier egentlig demokrati og medborgerskap seg om? Hva innebærer det at det nå er blitt et tverrfaglig tema? Og hvordan kan en jobbe med det på hensiktsmessige måter?
Lytt nå
Hvordan skal samfunnet forholde seg til terrortrusselen fra IS?
25. feb 2020
Behøver vi en strengere terrorlovgivning – eller er dagens lovverk godt egnet til å håndtere trusselen? Hvilket ansvar har vi for norske fremmedkrigere som har vervet seg til IS? Hvordan kan vi forhindre at norske statsborgere blir radikalisert?
Lytt nå
Ufarlig kunst og farlig kritikk: En samtale med Tommy Olsson
13. feb 2020
Litteraturhuset i Trondheim inviterer til en samtale om kunst og kunstkritikk med Tommy Olsson og podkastduoen Anna Lian & Azra Halilovic.
Lytt nå
Håkon Bleken og Ståle Kleiberg – Maleren og komponisten – Deres verk, motiver og arbeid
5. feb 2020
I sitt vesen og gjennom sine temaer er kunsten overskridende og får oss til å se oss selv og verden på nytt. I kveld er det kunstnerens perspektiv på formarbeid som skal stå i sentrum – med blikket rettet mot mennesket.
Lytt nå
Marie Darrieussecq – Livet her er vidunderlig
4. feb 2020
Forfatter og psykoanalytiker Marie Darrieussecq er hun aktuell med en ny roman på norsk, Livet her er vidunderlig: Paula M. Beckers liv.
Lytt nå
Maja Lunde: Det utrydningstruede mennesket
29. jan 2020
I «Prezwalskis hest» spiller den mongolske urhesten, kjent fra tallrike helleristninger, hovedrollen. Dette er en roman om mennesker og dyr, og menneskedyret. Hvordan har vi mennesker påvirket andre arter på jorda?
Lytt nå
Iran vs. USA: Hva nå?
16. jan 2020
Panelet diskuterer bakteppet for konflikten, og hvorfor den har pågått i tiår etter tiår. Hvor stor er faren for nye angrep? Er det fare for at konflikten skal utvikle seg til en større krig? Og hvordan påvirker situasjonen livet til iranerne?
Lytt nå
Linn Stalsberg: Mennesket og markedet
15. jan 2020
Kan vi snakke om en "nyliberal psyke"? Hvor dekkende er egentlig begrepet "nyliberalisme" som nøkkel for å forstå den tida og den hverdagen vi lever i i dag? Og fins det en vei ut av uføret?
Lytt nå
Peder Kjøs og Heidi-Anett Haugen: Begjæret i litteraturen
10. jan 2020
Kjøs og Haugen forbinder begge sterkt erotiske skildringer med grunnleggende spørsmål om kjønnsroller, begjær og kjærlighet. Hvem er vi oppe i alt dette, og hva kan litteraturen gi oss som psykologien ikke kan, i forsøket på å forstå oss selv oppe i det drivende erotiske begjæret?
Lytt nå
Frokostseminar: Det samiske perspektivet i fagfornyelsen
11. des 2019
Ifølge Utdanningsdirektoratet skal det samiske innholdet i styrkes i og med fagfornyelsen, og det skal være eksplisitt eller implisitt samisk innhold i alle læreplaner. Hva innebærer eksplisitt og implisitt samisk innhold? Hvordan bør eller kan det forstås? Og, ikke minst, hvordan kan det ivaretas i praksis i klasserommet?
Lytt nå
Åpent møte om ytringsfrihetens kår
10. des 2019
Hvor sterkt står de grunnleggende rettighetene i 2018 og hvor stort press utsettes demokrati og ytringsfrihet for i dag og fra hvilke hold?
Lytt nå
Skadelig terapi
9. des 2019
Hvert år går flere enn 200 000 pasienter til psykologisk samtaleterapi i offentlig helsetjeneste. Terapien bør virke. Samtidig er ett spørsmål neglisjert: Kan samtaleterapi skade pasientene? Kan samtaleterapi ha bivirkninger på samme måte som medikamenter har bivirkninger?
Lytt nå
Putins presse – om russisk media og propaganda
6. des 2019
I august i år reiste den norske forfatteren Richard Bærug til Russland. Reisen ble helt annerledes enn alle andre tidligere reiser til nabolandet i øst. Hvorfor? Etter all sannsynlighet var det Bærugs nye bok «Putins presse. Om russisk media og propaganda» som fikk russiske myndigheter til å se rødt.
Lytt nå
Hvordan skaper vi en god by for folk som bor der?
4. des 2019
Hvem bør styre utviklingen, utbyggerne, politikerne eller innbyggerne? Hva er det som skaper et levende bysentrum?
Lytt nå
Frokostmøte: Fagfornyelsen – hva, hvordan og hvorfor?
3. des 2019
Fagfornyelsen er omfattende og vil få store konsekvenser for skolen. Institutt for lærerutdanning er involvert i dette arbeidet og inviterer til et frokostseminar om hva fagfornyelsen innebærer, og hvilke utdanningspolitiske, pedagogiske og faglige føringer som ligger til grunn.
Lytt nå
Dystopier i litteraturen
2. des 2019
Dystopiene er ofte kjennetegnet ved forfall, dehumanisering, tyranni eller naturkatastrofer. (Alt for) Ofte ligger dystopiene tettere opp til vår virkelighet enn vi helst ønsker. Og kanskje er det nettopp derfor dystopiene fortsetter å fascinere og skremme oss.
Lytt nå
Trondheim Litteraturfest: Poesiens nye arenaer
2. des 2019
Har poesien skifta arenaer i nyere tid? Hva har skjedd de siste fem årene? Ser vi nye identitetspolitiske mekanismer i spill, og hvordan får dette uttrykk i poesien vi leser i dag?
Lytt nå
Trondheim Litteraturfest: Litteratur og psykisk helse
1. des 2019
Skjønnlitteraturen er en god ledsager på livets opp- og nedturer. Men kan den forebygge eller helbrede psykiske kriser eller sykdom? Hvilken verdi har litteraturen i stunder hvor livet butter i mot, og hvilken styrke kan den gi oss som mennesker og som yrkesutøvere?
Lytt nå
Trondheim Litteraturfest: Bår Stenvik- Informasjonen
1. des 2019
Hva vil introduksjonen av stadig mer avanserte og “intelligente” dataprogrammer i hverdagen vår gjøre med mellommenneskelige forhold? Og hva med forholdet maskin-menneske?
Lytt nå
Trondheim Litteraturfest: Maja Lunde og Lars Haltbrekken
1. des 2019
Forfatter Maja Lunde og politiker Lars Haltbrekken gjester Trondheim Litteraturfest for en litt annerledes samtale om miljø. Begge har engasjert seg sterkt for miljøet, på ulike måter.
Lytt nå
Hvem kan skrive for barna våre?
28. nov 2019
«Hvem kan skrive for barna våre?» er en samtale som arrangeres av Litteraturhuset i Trondheim og som handler om barnelitteratur og mangfold.
Lytt nå
Teatersamtalen 2018: God tur videre, Kristian Seltun
23. nov 2019
Etter 9 år – og med ansvar for 103 produksjoner, går Kristian Seltun av som teatersjef på Trøndelag Teater ved årsskiftet 2018/2019. I denne Teatersamtalen går vi bak kulissene og får først teatersjefens egen fortelling.
Lytt nå
Poesi over kommunenoreg: Kjersti Bjørkmo og Jens Kihl
21. nov 2019
Jens Kihl og Kjersti Bjørkmo har båe gjeve ut bøker om norske kommunar i haust, men med eit forbløffande likt utgangspunkt går bøkene i svært ulik retning.
Lytt nå
Men er det bra? Litteraturhusets kritiske panel
19. nov 2019
I høst gir både Vigdis Hjorth og Per Petterson ut romaner hvor de undersøker hva som skjer når vår selvforståelse rokkes ved.
Lytt nå
Agnes Ravatn: Det tragikomiske livet
14. nov 2019
Hva kan de greske tragediene fortelle oss om det moderne menneskets strev etter kontroll og tilfredsstillelse, og hva ville Freud sagt om metoo?
Lytt nå
Til ungdommen: Linn Skåber
7. nov 2019
I fjor utga Skåber boka «Til ungdommen». Om det å være litt barn og litt voksen. Hva er det beste med å være ungdom? Verste? Hva burde vært annerledes? Hvorfor er de voksne så kjipe? Hva er du redd for?
Lytt nå
Samtale: Utenfor arbeidslivet er det mørkt
2. nov 2019
Hvordan er det å stå utenfor arbeidslivet? Er uføretrygd evig ferie? Og hvordan kan vi jobbe for å få flere av de som står utenfor inn i arbeidslivet?
Lytt nå
Hva er en god kokebok?
2. nov 2019
Hvert år utgis det en masse kokebøker i Norge. Noen av dem er helt OK, andre er direkte dårlige, noen veldig få er gode. Hva kjennetegner egentlig en god kokebok? Og hvorfor finnes det så få virkelig gode kokebøker?
Lytt nå
Hvordan lykkes med inneplantene?
2. nov 2019
Vet du hva en stikling er? Lurer du på hvorfor plantene dine alltid blir gule? Finnes det planter som trives på badet? Og hva skal du gjøre med plantene dine når du reiser bort?
Lytt nå
Samtale: Ytringsfrihet i krise?
2. nov 2019
Sakprosafestivalen i Trondheim inviterer til en samtale om ytringsfrihet med forfatter og politisk kommentator Frank Rossavik, forfatter Heidi Helene Sveen, minoritetskonsulent Azra Halilovic og Journalist i Klassekampen Jo Skårderud.
Lytt nå
Samtale: Det var ikke voldtekt
2. nov 2019
Sakprosafestivalen inviterer til samtale om et vanskelig tema. Hva er det vi snakker om, når vi snakker om voldtekt? Vi har invitert tingrettsdommer Anne Marie Selvaag og psykolog Hans Andreas Knutsen til å snakke med Heidi Helene Sveen om temaet voldtekt.
Lytt nå
Erik Stenvik i samtale med Hans Rotmo: Sunt bondevett – eller bønder i solnedgang?
31. okt 2019
Kveldens samtale tar utgangspunkt i boka Bondevett av Erik Stenvik. Det er en personlig historie om livet på landet og om avfolkinga av norske bygder. Men den tar også et oppgjør med det industrielle landbruket, som fremmedgjør mennesket og truer naturen.
Lytt nå
Krafta som formet Nord-Trøndelag
31. okt 2019
En tilværelse uten lamper, gatelys og opplysning – der sola, været og døgnets tider bestemmer hvor lyst det skal være? For hundre år siden var dette hverdagen for innbyggerne i Nord-Trøndelag.
Lytt nå
Men er det bra? NTNUs litteraturpris spesial
26. okt 2019
«Men er det bra?» er Litteraturhuset i Trondheim og NTNUs litteraturkritiske panel hvor kritikere og litteraturvitere ser på aktuelle utgivelser. Under Trondheim Litteraturfest er det de nominerte til NTNUs litteraturpris som skal diskuteres.
Lytt nå
Hans Olav Lahlum om Reiulf Steen
26. okt 2019
Hans Olav Lahlums biografi gir svar på tidligere ubesvarte spørsmål om Reiulf Steen, og gir leserne ny innsikt i Arbeiderpartiets nyere historie. Men biografien er mest av alt et portrett av et sammensatt menneske med både store talent og krevende handikap.
Lytt nå
Kan troen og vitenskapen leve med hverandre?
25. okt 2019
Kommer godheten ovenfra eller innenfra? Får religionen frem det verste eller det beste i mennesket? Kan gudstro inkluderes i et vitenskapelig verdensbilde – og på hvilken måte?
Lytt nå
Dag Solstad: Fremmedgjøringens forfatter
27. sep 2019
Kveldens samtale skal handle om sentrale temaer og personer i Dag Solstads rike forfatterskap.
Lytt nå
Teatersamtalen 2019: Virkeligheten som teater
19. sep 2019
Biografier skrives og leses i stadig større omfang, og den norske debatten om virkelighetslitteratur har vært kraftig. I den andre Teatersamtalen i 2019 vil vi sette søkelyset på dette fenomenet innenfor teatret.
Lytt nå
Harald Lorentzen: To kulestøtere fra Finnmark
19. sep 2019
«To kulestøtere frå Finnmark» er tittelen på boka om to kjemper i norsk friidrett, Bjørn Bang Andersen fra Kvalsund og Harald Lorentzen fra Hammerfest, skrevet av Thor Gotaas. Det er de to siste som kommer til orde i kveldens samtale om Haralds fargerike liv og karriere.
Lytt nå
Kjartan Fløgstad: Vest møter Aust, i Norge og i den vide verda
16. sep 2019
Kjartan Fløgstad kommer med ny roman i høst. Han kommer til Litteraturhuset i Trondheim for å snakke om romanen og sikkert mye annet med førsteamanuensis Arve Hjelseth fra NTNU.
Lytt nå
Lansering: Anne B. Ragde – Datteren
14. sep 2019
Vi har vært så heldige å få huse lanseringa av sjette og siste bind i romanserien om familien Neshov fra Byneset! Lørdag 14. september kan du oppleve Anne B. Ragde i samtale med litteraturviter og kritiker Janneken Øverland.
Lytt nå
Trues velferdsstaten av private helseaktører?
2. sep 2019
Hvordan er velferds-Trondheim og byens helsetilbud? Hva kan gjøres bedre? Annerledes? Kan ideell sekt bidra til at helse – og velferdstjenestene til byens borgere blir bedre?
Lytt nå
Politisk frokost med Abid Raja
9. aug 2019
Fredag 9. august kommer Abid Raja fra Venstre til politisk frokost og Litteraturhuset. Velkommen til en spennende frokostsamtale med Abid Raja, Jo Skårderud fra Klassekampen og Kato Nykvist fra Nationen.
Lytt nå
19. jun 2019
Den arkaiske greske lyrikeren Sapfo var den største kvinnelige poeten i antikken, men bare noen få av hennes dikt er fullstendige i vår tid, blant annet takket være noen helt nye oppdagelser.
Lytt nå
Kunnskapsbasert politikk, eller politisert kunnskap?
18. jun 2019
Kan vi stole på at forskerne ikke lar seg påvirke av sine egne politiske og ideologiske overbevisninger, eller for den saks skyld av at de vet hvilke resultater politikerne ønsker seg? Hva kan forskningen egentlig bidra med i politikkutviklingen, og finnes det politiske spørsmål der selv all verdens forskning og kunnskap ikke kan gi noe…
Lytt nå
Politisk frokost med Ola Borten Moe
5. jun 2019
Onsdag 5. juni kommer Ola Borten Moe fra Senterpartiet til serien og Litteraturhuset. Velkommen til en spennende frokostsamtale med Ola Borten Moe, Jo Skårderud fra Klassekampen og Kato Nykvist fra Nationen!
Lytt nå
Politisk frokost med Torbjørn Røe Isaksen
21. mai 2019
Tirsdag 21. mai kommer næringsminister Torbjørn Røe Isaksen fra Høyre til serien og Litteraturhuset. Velkommen til en spennende frokostsamtale med Torbjørn Røe Isaksen, Jo Skårderud fra Klassekampen og Kato Nykvist fra Nationen!
Lytt nå
Psyken og immunsystemet
13. mai 2019
Psyken påvirkes av kjemiske stoffer som rusmidler og en rekke medisiner som for eksempel antidepressiver og antipsykotika. Da er det nærliggende å tenke at andre biologiske og kjemiske stoffer også kan påvirke hjernen.
Lytt nåHvor går Kina?
8. mai 2019
Fra fattigdom til økonomisk stormakt med investeringer i alle deler av verden. Hva og hvordan har det skjedd? Er Kina en kapitalistisk/imperialistisk stat eller en særegen form for sosialisme under kommunistpartiets (KKP) leder Xi Jinping?
Lytt nå
Reality-TV: 20 år med fest, spill, krangling og sex
7. mai 2019
I 1999 kom Big Brother for første gang på lufta i Nederland. 20 år har gått og verden er ikke den samme. Litteraturhuset markerer 20 årsdagen til denne herlige og utskjelte formen for underholdning med et temamøte.
Lytt nå
Politisk frokost med Knut Arild Hareide
7. mai 2019
7. mai kommer Knut Arild Hareide fra KrF til Politisk Frokost. Velkommen til en spennende frokostsamtale med Knut Arild Hareide, Jo Skårderud fra Klassekampen og Kato Nykvist fra Nationen
Lytt nå
Kunstig intelligens: Hvem bestemmer, og kan det gå galt?
29. apr 2019
Hvem skal bestemme hva slags teknologi som er bra for samfunnet? Hvordan kan etiske problemstillinger integreres i en høyteknologisk kontekst som bare spesialister i KI forstår? Hvordan skal vi kunne anvende f.eks. føre var-prinsippet der effektene av kunstig intelligens ennå er ukjent for oss?
Lytt nå
Politisk frokost med Jonas Gahr Støre
11. apr 2019
11. april kommer Jonas Gahr Støre fra Arbeiderpartiet til Politisk Frokost. Velkommen til en spennende frokostsamtale med Jonas Gahr Støre, Jo Skårderud fra Klassekampen og Kato Nykvist fra Nationen!
Lytt nå
NATO 70 år. Militærpolitikk, atomvåpen og norsk USA-servilitet
4. apr 2019
Innleiing/samtale ved professor Jon Hellesnes og forfattar Kjartan Fløgstad.
Lytt nå
Politisk Frokost Med Bjørnar Moxnes
4. apr 2019
4. april kommer Bjørnar Moxnes fra Rødt til Politisk Frokost. Velkommen til en spennende frokostsamtale med Bjørnar Moxnes, Jo Skårderud fra Klassekampen og Kato Nykvist fra Nationen.
Lytt nå
Harde fakta om livet, døden og kjærligheten (inngår i serien Hva er da et menneske?)
3. apr 2019
Kveldens gjester tar for seg store temaer – i en samtale seg imellom. De kom i høst ut med boka «Harde fakta om livet, døden og kjærligheten». Her beskriver de noen av de mest fascinerende undersøkelsene fra psykologi og tilgrensende fag, men også livskriser forfatterne gikk gjennom under arbeidet.
Lytt nå
Leseglede fra begynnelsen – om formidling av bildebøker for barn
3. apr 2019
Cecilie Dyrkorn Fodstad og Marit Semundseth er begge førstelektorer i norsk ved Dronning Mauds Minne Høgskole for barnehagelærerutdanning. De mener barns tidlige møter med bøker gir gode fellesskapsopplevelser, utvider barnas fantasiverden og åpner for samtaler om tekst i tidlig alder.
Lytt nå
Kari Veiteberg: Hvem er den Andre? (inngår i serien Hva er da et menneske?)
2. apr 2019
I sentrum for samtalen står et stort spørsmål: Hvor langt skal vi strekke oss i å møte, forstå og hjelpe våre medmennesker, dypest sett verne om alt liv og alle skapninger?
Lytt nå
Frokostmøte: Kvinnene bak naturens viktigste system
2. apr 2019
Hvem var disse kvinnene bak det periodiske system, og hva bidro de med? Og hva kan deres historier fortelle oss om hvordan vitenskap blir til, og hvem som bidrar til den?
Lytt nå
Men Er Det Bra? Litteraturhusets kritiske panel
1. apr 2019
«Men er det bra?» er Litteraturhuset i Trondheim og NTNUs litteraturkritiske panel hvor kritikere og litteraturvitere ser på aktuelle utgivelser.
Lytt nå
Martin Svedmann – Når jeg drikker
22. mar 2019
I Når jeg drikker (2019) tar Svedman oss tett på smerten og annerledesheten ved å være rusavhengig. Vi følger hovedpersonen Henrik fra han som barn smaker alkohol for første gang og blir hekta, til han i voksen alder er i ferd med å drikke seg i hjel.
Lytt nå
Hvordan Skrive Om Det Virkelige?
21. mar 2019
Hvordan skriver man om virkelige mennesker, steder og hendelser på best mulig måte? Dette spørsmålet stiller kulturredaktør og prisbelønt anmelder Ane Farsethås stiller i sin nyeste utgivelse Grenseverdier: Sannhet og litterær metode.
Lytt nå
Politisk frokost med Jon Helgheim
20. mar 2019
20. mars kommer Jon Helgheim fra Fremskrittspartiet til Politisk Frokost. Velkommen til en spennende frokostsamtale med Jon Helgheim, Jo Skårderud fra Klassekampen og Kato Nykvist fra Nationen
Lytt nå