Studio Litteraturhuset
Studio Litteraturhuset er Litteraturhusets digitale satsning. Her finner du våre podkastepisoder, og videoopptak av strømmearrangementer.
Olav Duun – en folkekjær eller glemt forfatter?
3. sep 2018
Det er liten tvil om at Duun fortsatt engasjerer, og at han til og med skaper debatt nesten 80 år etter sin død. Vi gleder oss til å gå inn i Duuns verden sammen med deg på Litteraturhuset denne kvelden.
Lytt nåDAB: Den store radiokrigen
3. sep 2018
Er DAB en trussel mot demokratiet, distriktene og nasjonens sikkerhet? Er det bare å slå på FM igjen og hvordan skal radioen klare seg i fremtiden? Er samfunnet i ferd med å rakne i sømmene siden ingen lenger lytter til det samme?
Lytt nåADHD-diagnosen med Aksel Tjora og Anne-Lise Juul Haugan
30. aug 2018
Vi har invitert Aksel Tjora og Anne-Lise Juul Haugan til å presentere forskning og samtale om ADHD.
Lytt nåDebatt: Skal vi søke om et nytt ski-VM i Trondheim?
27. aug 2018
Er en ny VM søknad og et eventuelt VM sløsing med fellesskapets penger eller en samlende begivenhet med varige ringvirkninger for byens borgere og næringsliv?
Lytt nåSimon Stranger: Historien om Bandeklosteret
16. aug 2018
Bandeklosteret i Jonsvannsveien 46 vil for alltid være heftet og beryktet som åsted for Rinnnan-bandens drap og mishandling av nordmenn under krigen. Men hva var det som fikk den jødiske familien Komissar til å flytte inn i huset like etter krigen?
Lytt nåAnne Bitsch: Går du nå, er du ikke lenger min datter
7. jun 2018
Anne Bitsch kommer til Litteraturhuset i Trondheim for å snakke om boka Går du nå, er du ikke lenger min datter. Boka er en fortelling om en oppvekst med en alkoholisert og psykisk ustabil mamma, i det som utad fremstår som en ressurssterk middelklassefamilie.
Lytt nåLars Svendsen: Livsmening, frihet og identitet
6. jun 2018
Vi kan forme livene våre, og vi forsøker å danne mening og identitet. Det meste av denne meningen og identiteten finner vi gjennom vår tilknytning til andre.
Lytt nåByfortetting – hvilke muligheter har vi? Debatt og byutviklingskonsert
3. jun 2018
Hvordan bør vi bygge, og hvilke muligheter har vi for at byutviklinga i Trondheim skal foregå på en god måte, som både vektlegger hensynet til naboer, til friområder, trafikkavvikling, arkitektur og til gode bomiljøer?
Lytt nåRen poesi
28. mai 2018
I en verden hvor vi får stadig nye måter å kommunisere på må også litteraturen tilpasse seg nye plattformer. Dette kommer særlig til syne i poesien, som har fått en ny plass i hverdagen ved å innta sosiale medier, og da særlig instagram.
Lytt nåBalkanisering av Europa – Sylo Taraku
14. mai 2018
Sylo Taraku flyktet fra krigen på Balkan til Norge tidlig på 1990-tallet. Nå kjenner han igjen noen av de samme prosessene som rev hans gamle hjemland i filler. Over hele Europa er mønsteret det samme: Populister vokser, det politiske sentrum krymper, folk splittes og tilliten mellom dem svekkes.
Lytt nåTeatersamtalen #2: Technology and people crossing borders
2. mai 2018
For this edition of “Teatersamtalen” (the Theatre Talk), we invite a philosopher and an artificial intelligence (AI) expert to meet Arkadi Zaides and discuss the ballet TALOS: The interaction between human and machine, the limitations and transgressions that occur as a result.
Lytt nåPulsen på Trondheim – hva skal til for å løfte Midtbyen?
30. apr 2018
Hvilke forutsetninger har unge næringsdrivende i dag for å drive handel i Midtbyen, og hva skal til for at forholdene ligger bedre til rette for et mer attraktivt sentrum?
Lytt nåTeatersamtalen 2018: #ungdomsteatersatsingitrøndelag
4. apr 2018
Hva kan vi sammen utvikle og sette på en større dagsorden fra det nye felles trønderske scenerommet?
Lytt nåUngarn: Lys i mørket?
22. mar 2018
Hvilke følger kan utviklingen i Ungarn ha for Europa og EU? Er høyrepopulismen i ferd med å styrke seg, etter flere valgnederlag i fjor? Og hva er egentlig greia med den amerikanske milliardæren George Soros?
Lytt nåDemens: Hvordan kan vi gjøre det lettere å leve med sykdommen?
13. mar 2018
Vi har invitert forfatter, journalist og sykepleier Elin Marie Fredriksen til Litteraturhuset i Trondheim for å snakke om ulike aspekter ved denne «nye» folkesykdommen.
Lytt nåValg i Russland: Bernhard Mohr og Peter Haugseth
2. mar 2018
18. mars er det valg i Russland. I den sammenheng tar vi imot forfatter Bernard L. Mohr som i fjor høst kom med den kritikerroste boken «Hvorfor stemmer russerne på Putin?» Mohr møter Peter Haugseth til samtale.
Lytt nåPer Bjørn Foros: Tidene forandres – og vi med dem
14. feb 2018
Hvordan har utviklingen formet oss selv og samfunnet – med tanke på menneskesyn, verdioppfatninger, oppdragelse og framtidsoppfatning? Hvor skal mennesket søke sin mening i dag?
Lytt nåTerje Tvedt – Norge i en skjebnetid?
24. jan 2018
I «Det internasjonale gjennombruddet» prøver Terje Tvedt å beskrive og forklare hvordan Norge debuterte på den globale arenaen som en pådriver for utvikling mot menneskerettigheter og demokratisering.
Lytt nåEr det plass til laksen?
18. jan 2018
Vi ønsker å se på hvordan vi kan få plass til laksen i økosystemet og i økonomien. Er det plass, og hva må det offentlige og selskapene som driver med lakseoppdrett gjøre for at dette skal være en bærekraftig næring?
Lytt nåKjærlighetspodden – med Sissel Gran, Catrin Sagen og Ellen Sofie Lauritzen
12. des 2017
Hva slags påvirkning har de nye date-appene på oss som bruker dem? I et univers hvor du bare kan «sveipe» deg videre til neste person, hva gjør det med relasjonene våre til andre medmennesker? Og ikke minst – hva skjer med hjernen vår?
Lytt nåMaria Reinertsen: Båtturen som la grunnlaget for verdensøkonomien
9. des 2017
Kan vi i dag lære noe av mennene som samlet seg på Atlanterhavet sommeren 1944 for med Keynes ord å benytte ”krigens ro” til å skape en bedre verden?
Lytt nåEksistensiell lemlestelse – Audun Lindholm og Leif Høghaug
27. nov 2017
Litteraturhuset i Trondheim inviterer til litterær samtale om «De lemlestede» og «Klassen» av den tsjekkiske forfatteren Hermann Ungar. Med oss har vi Audun Lindholm, redaktør i Vagant, og forfatter Leif Høghaug.
Lytt nåSvein Lorentzen – Skolen som nasjonsbygger i 200 år
23. nov 2017
Svein Lorentzen analyserer hvordan skolens lærebøker har vært med på å forme nordmenns nasjonale selvbilde siste 200 år, og utviklingen fra lærebøkene som redskap til å innprente nasjonale holdninger, til et mer reflekterende syn på nasjonal identitet siste tiår.
Lytt nåKritikk av liberalismen
20. nov 2017
Liberalismen har over de siste tiåra befestet seg som den dominerende politiske tankeretningen i vestlige land. Økt frihet for individet og et fritt marked har blitt et overordnet mål for samfunnsutviklinga, tilsynelatende på tvers av politiske skillelinjer.
Lytt nåFolket, det er meg – om høyrepopulismen i Europa
26. okt 2017
Forfatteren Simen Ekern har reist gjennom Europa og møtt partiledere, ideologer og velgere for å fortelle om vår tids mest omdiskuterte politiske bevegelser.
Lytt nåVM-kveld med Thor Gotaas
25. okt 2017
Onsdag 25. oktober inviterer Trondheim 2023 i samarbeid med Litteraturhuset i Trondheim til VM-kved med unikumet Gotaas i førersetet. Dette vil du ikke gå glipp av!
Lytt nåEn nasjonal kulturkanon – Hvordan kan litteraturen forme Norge?
22. okt 2017
Hvilken rolle kan litteraturen ha for den nasjonale selvforståelsen i et flerkulturelt samfunn? Hvordan skal læreplanene forvalte kulturarven i det moderne Norge? Og kan Norge bruke en nasjonal kanon på en måte som ikke skaper de samme kontroversene vi fikk i Danmark?
Lytt nåMaktovergivelsen til Hitler 1933
3. okt 2017
Var Det tredje rike en slags bedriftsulykke i tysk historie, som den berømte historikeren Friedrich Meinecke klagende skrev i 1946? Eller er det snakk om et nødvendig produkt av en Sonderweg i tysk historie?
Lytt nåEn tysk-politisk helaften med Sten Inge Jørgensen
27. sep 2017
Onsdag 27. september kommer Sten Inge Jørgensen, Morgenbladet-journalist og forfatter av bl.a. «Tyskland stiger frem», til Litteraturhuset for å fortelle om det tyske forbundsdagsvalget, som avholdes 24. september i år.
Lytt nåDiskusjonskveld: Løft kunstbyen!
29. aug 2017
de siste årene har Trondheim investert mye i kultur. Derfor ønsker vi å diskutere hvordan kultur og næringsliv kan skape verdi for hverandre, og hvordan medier, sivilsamfunn, næringsliv og kulturmiljøet i felleskap kan løfte Kunstbyen Trondheim til glede for alle.
Lytt nå