Tema
Litteratur

Poesi uten grenser: Diktlesning og samtale med Montaser Abdel Mawgoud
21. apr 2021
I samtale med Gulabuddin Sukhanwar, leder for Litteratur for inkludering, skal Montaser snakke om hvordan han har det i Trondheim, mellom to kulturer og to språk? Har han kommet så langt som til å skrive om det norske samfunnet, eller ikke?
Se nå
Bokbad: Fortellinger om integrering i norske lokalsamfunn
14. apr 2021
Hva er integrering? Hvilke betydninger har integrering fått i det norske samfunnet? Er integrering blitt en kulturell verdi? Institutt for tverrfaglige kulturstudier ved NTNU inviterer til et virtuelt bokbad.
Se nå
Teknikken i lyrikken: Sapfo frå gamalgresk til moderne norsk
22. mar 2021
Korleis kan ein overføre gamalgreske dikt til norsk?
Lytt nå
Teknikken i lyrikken: Sapfo frå gamalgresk til moderne norsk
22. mar 2021
Korleis kan ein overføre gamalgreske dikt til norsk? Per Esben Myren-Svelstad står bak den fyrste komplette gjendiktinga av fragmenta etter Sapfo (600-talet f.Kr.), ein av dei tidlegaste lyrikarane vi kjenner til.
Se nå
A poetry reading session with Ali Alsam
16. mar 2021
“That you in me” is a single poem made up of many parts in a journey of discovery which talks about love, joy, sadness, and relationship.
Se nå
A Conversation with the Author of The Eighth Crossing
9. mar 2021
In this conversation, Suhrab will talk about migration literature and poetry and read from his recent publication, the Eighth Crossing.
Se nå
Kokkin og Eliassen: Mary Shelley og Frankenstein
16. feb 2021
Vi møter den Shelley-aktuelle skuespilleren Janne Kokkin til samtale om den klassiske grøsseren med Knut Ove Eliassen, professor i litteraturvitenskap ved NTNU.
Se nå
Bjørn Eidsvåg – Tro og trass
11. des 2020
I Tro og trass stiller Eidsvåg seg de grunnleggende spørsmålene: Hva er viktig for meg, og hvilke verdier navigerer jeg etter? Hva har formet meg og hva er jeg lært opp til å tro på? Og holder det vann?
Lytt nå
Bli kjent med byens nye fribyforfatter!
25. nov 2020
Marjan Poursharifis første diktsamling ble utgitt etter at mannen hennes ble dømt til 20 års fengsel i Iran, for å ha kommet med regimekritiske synspunkter på Facebook. Etter at hun selv ble forfulgt og straffet, klarte hun ikke lengre å bo og arbeide i hjemlandet.
Se nå
Ole Jacob Madsen: «Livsmestring» – Sten til byrden?
16. nov 2020
Kveldens samtale tar utgangspunkt i Ole Jacob Madsens siste bok «Livsmestring». Vi møter Madsen i samtale med Marit Uthus.
Lytt nå
Sakprosafestivalen 2020: Utdeling av NTNUs litteraturpris
5. nov 2020
NTNU's litteraturpris utdeles på Sakprosafestivalen Basta.
Se nå
Trondheim Art Book Fair X Litteraturhuset i Trondheim
5. nov 2020
Trondheim Art Book Fair tar over Sellanraa i samarbeid med Litteraturhuset. For en kveld, setter vi fokus på boken i billedkunst! Det vil bli opplesninger av kunstnere og forfattere som Mari Oseland, Veslemøy Lilleengen og røyne forlag med med visuals og lydlandskap.
Se nå
Men er det bra? Kritisk panel
31. okt 2020
Det kritiske panelet skal vurdere de fem bøkene som kom gjennom på kort-listen hos nominasjonskomiteen for NTNUs Litteraturpris
Lytt nå
Simon Stranger og Grete Komissar: Historien, hatet og håpet
30. okt 2020
Nærmest ved en tilfeldighet fikk forfatter Simon Stranger vite at svigermor Grete Komissar hadde vokst opp i Rinnanbandens hovedkvarter i Trondheim etter krigen. Hvordan har det vært å jobbe med og leve så tett på denne historien?
Se nå
Gulraiz Sharif: Hør her’a – Trondheim Litteraturfest
17. okt 2020
Trykksverten har knapt rukket å bli tørr, men Gulraiz Sharif og hans debutroman «Hør her’a» har allerede markert seg som det kanskje friskeste pustet i norsk litteratur om dagen.
Lytt nå
Kim Småge 75 År – Trondheim Litteraturfest
17. okt 2020
Kim Småge, den originale krimdronningen, fyller 75 år i 2020, og vi feirer med et dobbeltarrangement under Trondheim litteraturfest.
Lytt nå
Helga Flatland – Trondheim litteraturfest
16. okt 2020
Helga Flatland har fått et stort publikum for måten hun beskriver menneskelige prosesser som sorg, tilknytning og oppbrudd på.
Lytt nå
Migrasjonslitteraturuka – Refugee Literature for Young Adults
24. sep 2020
Stella Mililli, Ph.D. candidate in literature, will deliver a public talk on Refugee Literature for Young Adults, which reflects her research project. " YA Refugee Literature: Developing Sustainable Literacy in the EFL Classroom."
Lytt nå
Migrasjonslitteraturuka – Kunst, flukt og inkludering
24. sep 2020
Denne paneldiskusjonen diskuterer erfaringer og utfordringer for innvandrede kunstnere og aktivister i Norge.
Lytt nå
Migrasjonslitteraturuka – Åpningsforedrag og poesikveld
19. sep 2020
Litteraturhuset i Trondheim har gleden av å arrangere migrasjonslitteraturuka!
Lytt nå
Nina Grünfeld: «Frida — min ukjente farmors krig»
5. sep 2020
Jødisk kulturfestival Trondheim, i samarbeid med Litteraturhuset i Trondheim, inviterer til en kveld med forfatter Nina Grünfeld, der hun vil fortelle om boka Frida – min ukjente farmors krig.
Lytt nå
Rasende mødre
2. sep 2020
Monica Isakstuen møter Andrea Skogtrø Eggan til en samtale om morsrollen med utgangspunkt i Isakstuens egen bok «Rase» og «Allis sønn» av Magnhild Haalke, som Isakstuen har skrevet forordet til.
Lytt nå
Boklansering: Svein Hammer – Sosialdemokrati vs nyliberalisme
28. aug 2020
Svein Hammer kommer til Litteraturhuset for å snakke om sin nye bok "Sosialdemokrati versus nyliberalisme", som tar for seg norsk styringskunst og samfunnsforming i perioden 1814 til 2020.
Lytt nå
Men er det bra? –Novellespesial!
26. aug 2020
I 2019 fikk flere novellesamlinger positiv oppmerksomhet, men fortsatt lever myten om «novellen som stebarnet i litteraturen» i beste velgående. Er det slik? Og hva utgjør en god novelle?
Lytt nå
Karanteneland: Fuglene fortjener ikke buret
23. aug 2020
Hvordan kan et dikt bli produsert når dikteren sitter i fengsel? Hvordan blir en litterær tekst født når forfatteren er på flukt? Disse spørsmålene er sentrale i den nyeste episoden av Karanteneland, som handler om en poet på flukt.
Se nå
Boklansering: Pernille Høegh – På visse betingelser
22. aug 2020
"På visse betingelser" er en fortelling om fiksjonens ytterste konsekvenser. Hva som skjer når man utsetter ikke bare seg selv, men også andre for fiksjonenes grep.
Lytt nå
Boklansering: Kari Anne Bye – Eg et før eg kjem
21. aug 2020
Eg et før eg kjem byr på innsiktsfulle, morosamme og såre dikt om Tinderdating, kjærleik, skam og sjølvkjensle.
Lytt nå
Kjell Olden: Ung idealisme i møte med en vanskelig krig
19. aug 2020
Kjell Olden (f. 1952 i Trondheim) er selv Libanon-veteran. Nå er han aktuell med debutromanen Minerydding.
Lytt nå
Ovids Tristia: Brev fra eksil
16. jun 2020
Iris Aasen Brecke forteller i dette foredraget om Ovid, en av den romerske antikkens største og mest betydningsfulle diktere: Hvordan påvirkes skrivingen når forfatteren opplever uventet og ufrivillig isolasjon?
Lytt nå
Ovids Tristia: Brev fra eksil
16. jun 2020
Iris Aasen Brecke forteller i dette foredraget om Ovid, en av den romerske antikkens største og mest betydningsfulle diktere. Hvordan påvirkes skrivingen når forfatteren opplever uventet og ufrivillig isolasjon?»
Se nå
Barnas Litteraturhus: Fortellerstund
13. jun 2020
Denne lørdagen er det Ingunn Skjelten og Hanne Mette Kongsvik fra Midtnorsk fortellerforum som skal fortelle tre historier fra naturen: «Krukka med skår i», «Det gamle tuntreet» og «Søppeljenta».
Se nå
Biopolitikk og nyliberalisme, Foucaults aktualitet
11. jun 2020
I sine siste leveår var Miichel Foucault i gang med et større forskningsprosjekt om en studie av Nyliberalismen under overskriften "Biopolitikkens fødsel". Dette foredraget, av professor Knut Ove Eliassen, skal gi en introduksjon til dette.
Lytt nå
Biopolitikk og nyliberalisme, Foucaults aktualitet
11. jun 2020
Ved å studere de gale, de syke, de kriminelle og de avvikende, søkte Michel Foucault å få besvart spørsmålet: «Hva er det som gjør at vi kan forstå oss selv som fornuftige, friske, lovlydige eller normale?»
Se nå
Karanteneland: Vår lille, trange jord
8. jun 2020
Ytringsfriheten må beskyttes hele tiden, selv i karantenetid. Men hvem tenker på hva som skjer med fengslede forfattere i verden nå som alle mennesker er i krise på grunn av koronaviruset?
Se nå
Katastrofesanger: Sykdom i skillingsviser, 1600-1900
2. jun 2020
Hva er lyden av sorg, og hvordan høres det ut når man synger om katastrofer, sykdom, ulykker og død? Siv Gøril Brandtzæg forteller om hvorfor skillingsviser er en sjanger som er verdt å undersøke.
Lytt nå
Katastrofesanger: Sykdom i skillingsviser, 1600-1900
2. jun 2020
Kanskje kan vi forstå vår egen samtids kriser bedre hvis vi kan se og høre fortidens klagesanger, slik de ble fremført i kulturhistoriens mørkeste og mest underholdende massemedium.
Se nå
Karanteneland: Et hjem uten vegger
19. mai 2020
Hva skjer i ICORN, og med forfattere som ønsker å søke ordningen, når koronaviruset har isolert store deler av verden i karantene?
Se nå
De beste bøkene fra 2010-tallet
14. mai 2020
2010-tallet har gitt oss et stort antall gode skjønnlitterære bøker. Hvilke bøker var det som satte størst avtrykk? Hvilke bøker gav de beste leseopplevelsene?
Se nå
Sommerfugl i karanteneland
30. apr 2020
I første episode av Karanteneland, møter vi Fatemeh Ekhtesari i samtale med Asieh Amini. Samtalen handler blant annet om Ekhtesari sitt forfatterskap, om politisk sensur og sosiale tabuer. Og om hvilken pris Ekhtesari har betalt for å kunne fokusere på å være poet.
Se nå
Kriselitteratur
15. apr 2020
Hvorfor og hvordan blir kriselitteratur viktig under og i kjølvannet av kriser? Vårt kyndige kritikerpanel anbefaler sine favoritter innenfor kriselitteratur og diskuterer problemstillingen.
Se nå
Komme til orde – kamp og konflikt i politisk kommunikasjon
2. mar 2020
Erobring av ytringsfrihet og stemmerett er lite verdt om man ikke samtidig kan gjøre seg gjeldende som en myndig samtalepartner som blir hørt og respektert. Dette er et hovedperspektiv i Anders Johansens nye bok om politisk kommunikasjonshistorie.
Lytt nå
Marie Darrieussecq – Livet her er vidunderlig
4. feb 2020
Forfatter og psykoanalytiker Marie Darrieussecq er hun aktuell med en ny roman på norsk, Livet her er vidunderlig: Paula M. Beckers liv.
Lytt nå
Maja Lunde: Det utrydningstruede mennesket
29. jan 2020
I «Prezwalskis hest» spiller den mongolske urhesten, kjent fra tallrike helleristninger, hovedrollen. Dette er en roman om mennesker og dyr, og menneskedyret. Hvordan har vi mennesker påvirket andre arter på jorda?
Lytt nå
Peder Kjøs og Heidi-Anett Haugen: Begjæret i litteraturen
10. jan 2020
Kjøs og Haugen forbinder begge sterkt erotiske skildringer med grunnleggende spørsmål om kjønnsroller, begjær og kjærlighet. Hvem er vi oppe i alt dette, og hva kan litteraturen gi oss som psykologien ikke kan, i forsøket på å forstå oss selv oppe i det drivende erotiske begjæret?
Lytt nå
Dystopier i litteraturen
2. des 2019
Dystopiene er ofte kjennetegnet ved forfall, dehumanisering, tyranni eller naturkatastrofer. (Alt for) Ofte ligger dystopiene tettere opp til vår virkelighet enn vi helst ønsker. Og kanskje er det nettopp derfor dystopiene fortsetter å fascinere og skremme oss.
Lytt nå
Trondheim Litteraturfest: Poesiens nye arenaer
2. des 2019
Har poesien skifta arenaer i nyere tid? Hva har skjedd de siste fem årene? Ser vi nye identitetspolitiske mekanismer i spill, og hvordan får dette uttrykk i poesien vi leser i dag?
Lytt nå
Trondheim Litteraturfest: Litteratur og psykisk helse
1. des 2019
Skjønnlitteraturen er en god ledsager på livets opp- og nedturer. Men kan den forebygge eller helbrede psykiske kriser eller sykdom? Hvilken verdi har litteraturen i stunder hvor livet butter i mot, og hvilken styrke kan den gi oss som mennesker og som yrkesutøvere?
Lytt nå
Trondheim Litteraturfest: Bår Stenvik- Informasjonen
1. des 2019
Hva vil introduksjonen av stadig mer avanserte og “intelligente” dataprogrammer i hverdagen vår gjøre med mellommenneskelige forhold? Og hva med forholdet maskin-menneske?
Lytt nå
Trondheim Litteraturfest: Maja Lunde og Lars Haltbrekken
1. des 2019
Forfatter Maja Lunde og politiker Lars Haltbrekken gjester Trondheim Litteraturfest for en litt annerledes samtale om miljø. Begge har engasjert seg sterkt for miljøet, på ulike måter.
Lytt nå
Hvem kan skrive for barna våre?
28. nov 2019
«Hvem kan skrive for barna våre?» er en samtale som arrangeres av Litteraturhuset i Trondheim og som handler om barnelitteratur og mangfold.
Lytt nå
Poesi over kommunenoreg: Kjersti Bjørkmo og Jens Kihl
21. nov 2019
Jens Kihl og Kjersti Bjørkmo har båe gjeve ut bøker om norske kommunar i haust, men med eit forbløffande likt utgangspunkt går bøkene i svært ulik retning.
Lytt nå
Men er det bra? Litteraturhusets kritiske panel
19. nov 2019
I høst gir både Vigdis Hjorth og Per Petterson ut romaner hvor de undersøker hva som skjer når vår selvforståelse rokkes ved.
Lytt nå
Agnes Ravatn: Det tragikomiske livet
14. nov 2019
Hva kan de greske tragediene fortelle oss om det moderne menneskets strev etter kontroll og tilfredsstillelse, og hva ville Freud sagt om metoo?
Lytt nå
Til ungdommen: Linn Skåber
7. nov 2019
I fjor utga Skåber boka «Til ungdommen». Om det å være litt barn og litt voksen. Hva er det beste med å være ungdom? Verste? Hva burde vært annerledes? Hvorfor er de voksne så kjipe? Hva er du redd for?
Lytt nå
Johan Mjønes om Peter Egge
4. nov 2019
Johan Mjønes fra serien Fra det første biblioteket gjester Litteraturhuset for å foredra om forfatteren Peter Egge.
Lytt nå
Mímir Kristjánsson: Mamma på trygd
2. nov 2019
I "Mamma på trygd" forteller sønnen, den profilerte forfatteren, politikeren og samfunnsdebattanten Mimir Kristjansson, den rørende historien om sin mor.
Lytt nå
Krafta som formet Nord-Trøndelag
31. okt 2019
En tilværelse uten lamper, gatelys og opplysning – der sola, været og døgnets tider bestemmer hvor lyst det skal være? For hundre år siden var dette hverdagen for innbyggerne i Nord-Trøndelag.
Lytt nå
Men er det bra? NTNUs litteraturpris spesial
26. okt 2019
«Men er det bra?» er Litteraturhuset i Trondheim og NTNUs litteraturkritiske panel hvor kritikere og litteraturvitere ser på aktuelle utgivelser. Under Trondheim Litteraturfest er det de nominerte til NTNUs litteraturpris som skal diskuteres.
Lytt nå
Dag Solstad: Fremmedgjøringens forfatter
27. sep 2019
Kveldens samtale skal handle om sentrale temaer og personer i Dag Solstads rike forfatterskap.
Lytt nå
Harald Lorentzen: To kulestøtere fra Finnmark
19. sep 2019
«To kulestøtere frå Finnmark» er tittelen på boka om to kjemper i norsk friidrett, Bjørn Bang Andersen fra Kvalsund og Harald Lorentzen fra Hammerfest, skrevet av Thor Gotaas. Det er de to siste som kommer til orde i kveldens samtale om Haralds fargerike liv og karriere.
Lytt nå
Kjartan Fløgstad: Vest møter Aust, i Norge og i den vide verda
16. sep 2019
Kjartan Fløgstad kommer med ny roman i høst. Han kommer til Litteraturhuset i Trondheim for å snakke om romanen og sikkert mye annet med førsteamanuensis Arve Hjelseth fra NTNU.
Lytt nå
Lansering: Anne B. Ragde – Datteren
14. sep 2019
Vi har vært så heldige å få huse lanseringa av sjette og siste bind i romanserien om familien Neshov fra Byneset! Lørdag 14. september kan du oppleve Anne B. Ragde i samtale med litteraturviter og kritiker Janneken Øverland.
Lytt nå
19. jun 2019
Den arkaiske greske lyrikeren Sapfo var den største kvinnelige poeten i antikken, men bare noen få av hennes dikt er fullstendige i vår tid, blant annet takket være noen helt nye oppdagelser.
Lytt nå
Eric Dregni: In Cod We Trust
30. mai 2019
In Cod We Trust is one Minnesota family's spirited excursion into Scandinavian life. The land of the midnight sun is far stranger than they previously thought, and their encounters show that there is much to learn from its unique and surprising culture.
Lytt nå
How writing can support mental health and wellbeing
14. mai 2019
What inspires us to write about reality or imagination? How can literature foster insights and support us in our search for meaning?
Lytt nå
Leseglede fra begynnelsen – om formidling av bildebøker for barn
3. apr 2019
Cecilie Dyrkorn Fodstad og Marit Semundseth er begge førstelektorer i norsk ved Dronning Mauds Minne Høgskole for barnehagelærerutdanning. De mener barns tidlige møter med bøker gir gode fellesskapsopplevelser, utvider barnas fantasiverden og åpner for samtaler om tekst i tidlig alder.
Lytt nå
Men Er Det Bra? Litteraturhusets kritiske panel
1. apr 2019
«Men er det bra?» er Litteraturhuset i Trondheim og NTNUs litteraturkritiske panel hvor kritikere og litteraturvitere ser på aktuelle utgivelser.
Lytt nå
Martin Svedmann – Når jeg drikker
22. mar 2019
I Når jeg drikker (2019) tar Svedman oss tett på smerten og annerledesheten ved å være rusavhengig. Vi følger hovedpersonen Henrik fra han som barn smaker alkohol for første gang og blir hekta, til han i voksen alder er i ferd med å drikke seg i hjel.
Lytt nå
Hvordan Skrive Om Det Virkelige?
21. mar 2019
Hvordan skriver man om virkelige mennesker, steder og hendelser på best mulig måte? Dette spørsmålet stiller kulturredaktør og prisbelønt anmelder Ane Farsethås stiller i sin nyeste utgivelse Grenseverdier: Sannhet og litterær metode.
Lytt nå
Arnhild Skre om Hulda Garborg
4. mar 2019
Hulda Garborg (1862-1934) grunnla Det Norske Teatret, starta bunadsrørsla og fann opp folkeviseleiken. Sjølv rekna ho seg likevel mest som forfattar.
Lytt nå
Men er det bra? Litteraturhusets kritiske panel leser debutanter
25. feb 2019
Hvert år får vi over 30 nye skjønnlitterære forfattere her til lands, og i årets første kritiske panel undersøkes 4 av disse.
Lytt nå
Møt Juan Gabriel Vásquez, Colombias nye store forteller
13. feb 2019
Hvordan er det å leve og skrive i en voldelig virkelighet? Og hvor går grensen mellom bok og levet liv?
Lytt nå
Ida Hegazi Høyer og Janne-Camilla Lyster: Kunstens mørke
7. feb 2019
Kan vi oppløse oss selv i kunsten og hva koster det egentlig å skape?
Lytt nå
Petter Fergestad – mellom vitenskap og myter
4. feb 2019
Vi møter Petter Fergestad i samtale med Mari Fiskum. Samtalen vil ha en vitenskapelig, etisk og filosofisk tilnærming, og ta opp aktuelle temaer fra bøkene: Hva er virkelighet? Kan vi tro våre egne øyne?
Lytt nå
Helga Hjorth – om virkelighetslitteraturen
17. jan 2019
Det blir større og større fokus på beskyttelse av personlige opplysninger og den enkeltes rettssikkerhet i det offentlige rommet. Hvorfor så ikke i kunsten – hvorfor gjelder ikke disse reglene skjønnlitterære forfattere?
Lytt nå
Trondheim Litteraturfest: Kaspar Colling Nielsen – Den danske borgerkrig 2018-2024
1. des 2018
I den bejublede romanen «Den danske borgerkrig 2018-2024» har den danske forfatteren Kaspar Colling Nielsen rettet oppmerksomheten mot hvor sårbart velferdssamfunnet kan være, og hvor lite som skal til for å velte det.
Lytt nå
Trondheim Litteraturfest: Poesiti med Svanhild Amdal Telnes og Bendik S. Vada
1. des 2018
Hvordan debuterer man med en diktbok, og hvordan er det å ha gjort det? Går det fra vak til vakuum? Er det egentlig mulig å være psykologistudent og skrive om traumer, uten å få spørsmål om det er sjølopplevd?
Lytt nå
Trondheim Litteraturfest: Klassikertimen – Med Dante frå helvetet til paradiset
1. des 2018
Dante Alighieris store Commedia er temmelig nøyaktig 800 år i desse dagar. Og da kan vi sjølvsagt spørre med Dag Solstad om vi kan få noko ut av ei så gammal bok. Snakkar den med oss?
Lytt nå